Naslovnica Politika Malo poznati detalj: Na Maksimiru se 1990. za vrijeme nereda nalazio i...

Malo poznati detalj: Na Maksimiru se 1990. za vrijeme nereda nalazio i Milorad Dodik

O prekidu utakmice i sukobima navijača Crvene zvezde i Dinama ispisane su i snimljene brojne priče, događaj je analiziran iz različitih kuteva i riječima direktnih i slavnih osoba koje su bile uključene, kao što su Zvonimir Boban i policajac Refik Ahmetović.

Zanimljivu dimenziju događaju daje činjenica da su neki koji su tog dana bili na Maksimiru danas važni političari.

Poznato je da je s Delijama iz Beograda u Zagreb 13. svibnja 1990. stigao i Aleksandar Vučić, današnji predsjednik Srbije. Manje se zna, ali nije tajna da je kao mladi vojnik JNA koji je koristio slobodno vrijeme na Maksimiru bio student bogoslovije Mladen Durić, danas poznat kao episkop dusseldorfski i njemački Grigorije.

Događaje iz Zagreba srpskim medijima prepričao je i Vuk Jeremić, kasnije srpski šef diplomacije, a nakon toga i predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Skoro nepoznato je da je na tribinama zagrebačkog stadiona bio i Milorad Dodik, piše Sport1.

Današnji član Predsjedništva BiH i deklarirani “partizanovac” rijetko je spominjao da je bio na nezavršenoj utakmici Dinama i Zvezde. Jedna njegova izjava o tome je zabilježena na televiziji, a Dodik je informaciju potvrdio i Mondu bez želje da opisuje detalje ove sportsko-navijačke avanture.

Veliki broj navijača Crvene zvezde iz sjevernih dijelova BiH, gdje se nalaze i Laktaši, našli su se tada na Maksimiru zajedno sa zvezdašima iz Like, Banije i Korduna.

Karijere Vučića, Grigorija, Jeremića i Dodika ukrstit će se kasnije nekoliko puta i svi oni će povremeno surađivati ili i dalje surađuju obavljajući svoje političke i druge dužnosti, a vrlo je moguće da se 1990. godine nitko od njih nije međusobno poznavao.

Dodik je već tada bio političar, zaposlen kao predsjednik Izvršnog odbora Skupštine općine Laktaši. Na prvim višestranačkim izborima u Saveznoj republici Bosni i Hercegovini koji su održani u studenom iste godine izabran je za poslanika kao kandidat Saveza reformskih snaga.

Kasnije će postati poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, pa premijer i predsjednik Republike Srpske, a danas je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

(www.jabuka.tv)