Naslovnica Društvo Spas od zaborava: Pletenjem sam uspjela spojiti posao i tradiciju

Spas od zaborava: Pletenjem sam uspjela spojiti posao i tradiciju

Da su rukotvorine i stari običaji danas podcijenjeni može posvjedočiti Irena Soldo iz Širokog Brijega koja se bavi pletenjem raznih predmeta.

Svoj talent za ovu starinsku vještinu otkrila je prije godinu dana kada se iz znatiželje počela baviti pletenjem, a u razgovoru za portal Jabuka.tv otkrila je kako je hobi pretvorila u posao.

Počela sam iz zabave plesti sama za sebe gledajući tutorijale na Youtubeu. U razgovoru s mamom spomenula sam joj svoju ideju da počnem plesti i za druge, na što je ona oduševljeno reagirala i ponudila svoju pomoć jer joj pletenje nije strano.

 

U ponudi ima razne proizvode poput dekorativnih jastučića, vunenih deka, pliš deka, koševa za igračke, torba za mame i djevojčice, šalova, dekorativnih dječjih tepiha, a materijali koje najčešće koristi su pamuk elastin i merino vuna.

“Stari običaji te ljubav i trud naših baka pomalo izumiru”

Započeti vlastiti biznis Ireni nije bilo teško jer je imala potporu najdražih, a to je, tvrdi, najvažnije.

Pletenje mi je ispočetka bilo samo hobi jer ni sama nisam bila svjesna svoje kreativnosti, dok nisam konstantno počela dobivati pohvale od osoba iz moje blizine. 

Prve neočekivane narudžbe bile su mi vjetar u leđa. 

Što se tiče same zarade to varira iz mjeseca u mjesec, no ja ne bih pridavala toliku važnost tome. Smatram da je najbitnije da čovjek istražuje i ostvaruje svoje potencijale.

Vrijeme izrade određenog predmeta ovisi i o kojem predmetu je riječ, a za dječju košaricu joj, uz svakodnevne obveze, treba 15 dana.

Irena smatra kako su rukotvorine danas podcijenjene jer ljudi premalo cijene sav trud i rad koji osoba uloži da bi “stvorila nesto”, no drago joj je što može njegovati vrijednosti koje danas blijede.

“Rukotvorine danas nisu dovoljno cijenjene”

Stari običaji te ljubav i trud naših baka pomalo izumiru. Sigurna sam da na ovaj način barem malim dijelom doprinosim čuvanju tradicije. Slobodno mogu reći da sam na ovaj način uspjela spojiti posao i tradiciju, kazala je Irena Soldo za portal Jabuka.tv.

Njezine radove možete pronaći na Facebook stranici Košarice za bebe te na Instagramu pod nazivom Košarice.

Hercegovački portal