Naslovnica Društvo Afera Respiratori i u RS: “Nabavka Srebrene maline je jagodica bobica za...

Afera Respiratori i u RS: “Nabavka Srebrene maline je jagodica bobica za ovu”

Foto: Profimedia

Nabavka respiratora za potrebe medicinskih institucija u Republici Srpskoj u proteklom periodu mogla bi se pretvoriti u veliku aferu, a nakon tvrdnji koji su danas iznije opozicioni političari u tom bh. entitetu.

 

Naime, kako tvrdi predsjednik PDP-a Branislav Borenović, RS je “putem Fonda zdravstvenog osiguranja kupila respiratore narodnim parama, proračunskim novcem, novcem iz doprinosa za 157.312 KM po jednom komadu”.

“Konkretno, 50 respiratora je plaćeno 7.856.634 KM. Ubjedljivo najskuplje, ubjedljivo po najvećoj cijeni, rekordnoj u regiji. I što je evidentno da su ovi respiratori, po pokazetljima koje mi imamo, nabavljeni po skoro tri puta većoj cijeni, a tržišna cijena je između 18 i 27 tisuća KM, što govori samo po sebi da se ovdje radi o vrlo, po RS, štetnim nabavkama, ogromnom trošenju narodnog novca u kojem se nabavljaju respiratori po cijenama i za 100 tisuća KM višim ili po cijenema četiri, pet puta od tržišnih”, naveo je Borenović.

Kako je kazao, ovo je “samo jedna sporna nabavka u moru nabavki koje su se odigrale u posljednjih nekoliko mjeseci”.

“Iz odgovora koji smo dobili, jasno je da je ovih 50 respiratora nabavljeno po cijeni od nešto manje od tri milijuna KM, a vidimo da su prodani po cijeni od oko skoro osam milijuna KM. Ovdje se radi o ozbiljnoj radnji, vjerovatno organizovanoj, pojedinaca koji su bliski sa vlastima i koji su iskoristili jednu užasnu situaciju. Ovdje se radi o ozbiljnoj pljački, ovdje je samo jedan u moru primjera koje treba detaljno ispitati”, naveo je lider PDP-a.

Kako kaže, ovdje je ključno pitanje za ministra zdravlja Alena Šeranića, za premijera i ljude u Vladi RS.

“Najskuplji respirator u FBiH je plaćen 105 tisuća KM, onaj čuveni Srebrena malina. l kada pogledamo tu Srebrenu malinu, ja moram reći da je ona jagodica bobica za ovu nabavku”.

Zatraženo je formiranje anketrnog odbora u NSRS kojim bi se ispitale sve činjenice vezane za javne nabavke u vrijeme pandemije, pišeN1.

“Ovdje postoji ozbiljan posao za pravosuđe, ali isto tako tražimo objavljivanje svih ugovora vezano za sve nabavke od 15. ožujka do danas. Vidio sam ovaj ugovor, zatražite ga vi od Fonda zdravstvenog osiguranja.

Ova nabavka je plaćena avansno šest milijuna KM i to 8. ili 9. travnja, a respitarori su isporučeni nakon više od mjesec dana što govori da je neko bi prvilegovan i da polako čeka kako će ići cijena respiratora”, naveo je Borenović.

 

 

 

Hercegovački portal