Naslovnica Društvo EURO JE NEIZBJEŽAN!? HNB se sprema uništiti 34 milijarde kuna teških 250...

EURO JE NEIZBJEŽAN!? HNB se sprema uništiti 34 milijarde kuna teških 250 tona

Foto: Antonio Bronic / REUTERS

HNB će na području vojarne ‘Tigrova’ u Novom Zagrebu graditi trezor u sklopu uvođenja eura.

Hrvatska narodna banka za koju će godinu početi graditi golemi trezor a za lokaciju je odabrano područje vojarne “Tigrova” u Novom Zagrebu.

Osim što će se u budućem nacionalnom trezoru čuvati sva gotovina koju će komercijalne banke predavati HNB-u, bit će to mjesto ne samo sigurnog skladištenja kovanica nego i najsuvremeniji tech centar upravljanja gotovinom s malo zaposlenih i puno robota. Za lokaciju budućeg trezora u HNB-u su izabrali vojarnu “1. gardijska brigada Tigrovi – Croatia”, koja se nalazi neposredno uz zapadne granice novozagrebačkih naselja Travno i Dugave.

Radi se o vrlo velikoj površini te je logično zaključiti kako će prva linija obrane od provalnika biti upravo veliki prostor koji će okruživati centralnu zgradu. Taj prostor čuvat će posebno obučeni hrvatski specijalci, a bit će podijeljen u specifične zone sigurnosti te opremljen kamerama i vrhunski senzorima.

Ogroman logistički zahtjev

Treba voditi računa kako bi Hrvatsku već za koju godinu mogao čekati ogromni logistički zahvat zamjene kuna u optjecaju s novom valutom, eurom. Trenutačno je oko 34 milijardi kuna u optjecaju. Radi se o ogromnoj količini od 250 tona papira. Kad bi se sve te novčanice posložile jedna do druge, rastegle bi se na 28 kilometara.

Tu količinu novca morat će se povući iz optjecaja te nakon toga spremiti kako bi se moglo krenuti sa sistematiziranim uništavanjem. Bilo bi dobro da taj prostor može biti novi trezor, odnosno novi centar za obradu gotovine, ali to nije izvjesno.

HNB je s Ministarstvom obrane dogovorio da prvo raščiste sve imovinsko pravne odnose na zemljištu te tek kad situacija bude čista HNB kreće s realizacijom projekta centralnog nacionalnog trezora. Ako se trezor ne izgradi do ulaska u eurozonu, onda će se za privremeno spremanje svih kuna prije uništavanja potražiti zamjenska lokacija, najvjerojatnije opet u suradnji s MORH-om, piše Jutarnji list.

 

 

 

 

Hercegovački portal