Naslovnica Zanimljivosti Spriječimo krivolov na Blidinju koji svakodnevno ugrožava životinje ali i ljude

Spriječimo krivolov na Blidinju koji svakodnevno ugrožava životinje ali i ljude

Ubijeni “šumski kralj” medvjed kao i divokoze jedan je u nizu primjera i dokaza sve bezobzirnijega krivolova ali i zapuštenosti Parka, u kojemu bi se morale poduzeti veće mjere suzbijanja krivolova.

 

Sve nas razočarava činjenica da na području Parka prirode Blidinje nestaje divljač, a najveći razlog je bezobzirni krivolov, dokaz su pucnji koji se čuju svakodnevno ali i pronađene čahure.

Poznato je da Park prirode nema lovočuvara, nekada ih je bilo 12 i financirale su ih općine. Stanje je takvo da nema ni podataka o stanju životinjskog fonda, na ovom području prijeti izumiranje brojnim životinjskim vrstama.

Ubijeni “šumski kralj” medvjed kao i divokoze jedan je u nizu primjera i dokaza sve bezobzirnijega krivolova ali i zapuštenosti Parka, u kojemu bi se morale poduzeti veće mjere suzbijanja krivolova.

Na redakcijski mail portala Blidinje.NET stiglo je pismo čitatelja i posjetitelja Parka prirode Blidinje u kojem se osvrće na problem krivolova, posebice na području Masne Luke i Gornjih i Donjih Badnji.

Pismo prenosimo u cjelosti:

Potaknut katastrofalnom situacijom na području Badanja i Masne Luke što se tiče krivolova i nesmetanog nošenja oružja u neposrednoj blizini privatnih vikendica gdje se igraju djeca i borave vikendaši, javljam Vam se sa apelom za pomoć. U više navrata sam bio svjedok gdje su krivolovci nesmetano nosili oružje, također kad se čuo pucanj u neposrednoj blizini. To se nebi smjelo događati nigdje, a pogotovo u zaštićenom djelu Parka Prirode. Već ranije se ukazivalo na ovaj problem, ali koliko znam jedino se općina Tomislavgrad uspješno bori sa ovim problemom, dok je ovaj kraj dobio još veći broj krivolovaca. Ovim putem apeliram da općina Posušje, Park prirode Blidinje, također i policija poduzmu odgovarajuće mjere kako bi se ovaj problem otklonio.

 

 

Hercegovački portal