Naslovnica Zanimljivosti BiH neće uvesti karantenu za Hrvatsku

BiH neće uvesti karantenu za Hrvatsku

Za predstojeću sjednicu Vijeća ministara BiH na dnevnome redu srpski i bošnjački ministri najavili su kandidiranje točaka dnevnoga reda o uvođenju recipročnih mjera Republici Hrvatskoj zbog zatvaranja granica.

 

No, do toga neće doći jer takvo što neće dopustiti hrvatski ministri u državnoj Vladi inzistirajući na vođenju razgovora i postizanju prihvatljivog rješenja za sve strane. 
“Ne, sigurno se takvo što neće naći na dnevnome redu. Umjesto konflikta i bilo kakvih nesporazuma, mi zagovaramo dogovor i pronalaženje rješenja. Ne samo za ovo pitanje nego za sve međusobne prijepore”, rekao je za Večernjak dužnosnik u Vijeću ministara BiH. On je objasnio kako se vode intenzivni razgovori s vlastima Republike Hrvatske, ali i s predstavnicima Europske unije kako bi se riješio ovaj problem. I dužnosnici nižih razina vlasti u BiH i Federaciji BiH, u kontaktu s kolegama iz susjednih županija u Hrvatskoj, poticali su da se ovaj prijepor razriješi.


Uostalom, mogućnost korigiranja ove odluke jučer je nagovijestio šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. On je objasnio kako su sve donesene odluke kratkoročne te da se mogu i mijenjati na takav način.

Zelena i crna lista

Hrvatska je naglo donijela odluku o povratku dvotjedne karantene za sve osobe koje ulaze iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Makedonije i Kosova pravdajući takav potez sprječavanjem širenja koronavirusa. Nakon toga čuli su se vrlo negativni komentari, ponajprije iz Bosne i Hercegovine, iz koje je veliki broj građana sljedećih dana planirao krenuti put Jadrana. Ključni razlozi pripisivani su političkoj utakmici koja se vodi u Hrvatskoj, a ne brojkama o zaraženim osobama.

Zajedno s time traju i sastanci u sjedištu Europske unije u Bruxellesu o odluci za otvaranje granica koja bi, prema neslužbenim navodima, trebala stupiti na snagu 1. srpnja. To se, u biti, odnosi i na hrvatsko-bosanskohercegovačku granicu. Raspravlja se o zemljama za čije će građane granice biti otvorene, a prema izvorima Euronewsa, restrikcije će biti ukinute i za Bosnu i Hercegovinu, čak i unatoč tome što raste broj zaraženih osoba posljednjih dana. Postoje dvije liste, jedna za one koji će biti prihvaćeni i jedna za one koji će dobiti negativan odgovor.

Popis je već pokrenuo kontroverze nakon što su neki izvori otkrili da su SAD, zemlja koja je najteže pogođena s više od 2,4 milijuna zaraženih, na listi onih kojima će ulazak biti dopušten. Ipak, popis je fluidan i, po posljednjim podacima, SAD neće biti na “zelenoj” listi. Radi se o tome da se do kraja lipnja, kada Europska unija radi svojevrsnu provjeru ranije uvedenih mjera, donese odluka o liberaliziranju režima prijelaza granice. Na popisu zemalja je Bosna i Hercegovina, ali ne i neke velike zemlje poput SAD-a, Rusije ili Brazila. Prema Euronewsu, osim za BiH, granice se otvaraju i za Vatikan, Monako, Crnu Goru, Andoru, Srbiju, Ukrajinu, Albaniju, Tursku, Kosovo, Južnu Koreju, Turkmenistan, Vijetnam, Kinu, Tajland, Mijanmar, Mongoliju, Japan, Sjevernu Koreju, Gruziju, Butan, Libanon, Indoneziju, Uzbekistan, Indiju, Tadžikistan, Kazahstan, Palau, Novi Zeland, Australiju, Dominikansku Republiku, Bahame, Svetu Luciju, Urugvaj, Jamajku, Kubu, Gvajanu, Paragvaj, Venezuelu, Nikaragvu, Kostariku, Kanadu, Angolu, Tunis, Namibiju, Ugandu, Mauricijus, Mozambik, Zambiju, Ruandu, Etiopiju, Maroko, Alžir i Egipat.

Malo vremena

Diplomatski izvori isto tako govore da postoji neslaganje među zemljama u pogledu kriterija koji se trebaju koristiti za ovu odluku, a neki tvrde da podaci o stopama zaraze COVID-19 nisu pouzdani. Oni traže da ECDC, agencija EU-a za prevenciju bolesti, objavi više detalja, rekli su izvori i dodali da će popis biti revidiran svako dva tjedna. No, jednako tako, jedan od izvora doveo je u sumnju autentičnost informacija, po kojima je datum ponovnog otvaranja granice 1. srpnja, tvrdeći da sporazumi neće biti doneseni navrijeme.