Naslovnica Društvo Osijek: Prije 29 godina Crveni Fićo se suprostavio tenku JNA!

Osijek: Prije 29 godina Crveni Fićo se suprostavio tenku JNA!

Dana 27. lipnja 1991. godine tenk JNA pregazio je u Osijeku crvenog fiću, kojega je prkosno pred njih postavio Osječanin Branko Breškić. U znak sjećanja na taj otpor, inat i pobjedu u Domovinskome ratu, Osječani su postavili umjetničku instalaciju.

„Crvenog fiću“ osječkih registracijskih oznaka bezobzirno je pregazio tenk T-55 Jugoslavenske narodne armije, pri prolasku kolone tenkova JNA gradom Osijekom.

Kad je vidio demonstraciju sile golemih tenkova koji su se kroz grad Osijek Vukovarskom kretali u smjeru zapada, Branko Breškić bez razmišljanja je krenuo s benzinske postaje, gdje je točio gorivo u „crvenog fiću” i krenuo za kolonom tenkova.

Po tvrdnjama očevidaca hrabri Branko je s prijateljem pretekao kolonu tenkova i na sigurnoj udaljenosti iskočio iz auta napravivši tako prepreku tenkovima. Tenk je naišao na prepreku, legendarnog osječkog „crvenog fiću“, i smrskao ga.

Snimka toga trenutka u lipnju 1991. godine obišla je svijet, a “fićo” crvene boje ušao je u legendu i kolektivno pamćenje hrvatskog naroda.

Godine 2011. „crveni fićo“ dobio je spomenik u Osijeku koji trajno podsjeća na taj događaj koji simbolizira odlučnost i otpor malog hrvatskog čovjeka prema sili i agresiji.

Branko Breškić, hrabri vlasnik „crvenog fiće“, postao je ubrzo hrvatski branitelj. Preminuo je 2001. godine.

 

 

 

Hercegovački portal