Naslovnica Društvo Prve izlazne ankete: HDZ 61, Restart koalicija 44, Domovinski pokret 16

Prve izlazne ankete: HDZ 61, Restart koalicija 44, Domovinski pokret 16

Prema izlaznim anketama HDZ je relativni pobjednik ovih izbora. Osvojili su 61 mandat, dok je Restart koalicija predvođena SDP-om osvojila 44 mandata. Treća snaga je Domovinski pokret s osvojenih 16 mandata.

Prema izlaznim anketama koje je za RTL televiziju provela agencija Ipsos, HDZ osvaja 61 saborski mandat, Restart koalicija 41, Domovinski pokreta 16 saborskih mandata, a Most i Možemo po osam.

Podsjećamo, rezultati izlaznih anketa odnose se na deset izbornih jedinica bez XI. izborne jedinice.

U Sabor još ulazi koalicija stranaka Fokus, Pametno i Stranka s imenom i prezimenom.

Izlazne ankete rade agencije za istraživanje javnog mnijenja i tako da anketari slučajnim odabirom biračkim mjestima nude građanima da ispune izlaznu anketu i anonimno im otkriju za koga su glasali.

Ova anketa rađena je na području cijele Hrvatske na uzorku od 21.575 birača. U izlaznim anketama nema rezultata za dijasporu i manjinske manjiske mandate.

Do nedjelje poslijepodne svoje biračko pravo na izborima za novi saziv Hrvatskog sabora iskoristilo je milijun i 150 tisuća birača ili njih 34,04 posto, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

To je slabiji odaziv od onoga na izborima 2016. kada je do istog vremena (16,30 sati) glasovalo milijun i 256 tisuća birača, odnosno 37,2 posto.

Po broju izašlih birača i dalje prednjači 1. izborna jedinica u kojoj je glasovalo njih 37,67 posto, a najlošiji odaziv ima 5. izborna jedinica (30,88 posto)