Naslovnica Društvo BiH sa članicama EU ide u zajedničku nabavku cjepiva protiv koronavirusa

BiH sa članicama EU ide u zajedničku nabavku cjepiva protiv koronavirusa

Jučer je održana konferencija s predstavnicima svih zemalja članica Europske unije, ali i onima koji pretenduju za članstvo među kojima je i BIH.

 

Sudionici sastanka, kako saznajemo, ističu da je krajnji cilj dobiti jedinstvenu i povoljnu cijenu kroz zajedničku nabavku.

Da bi se to postiglo potrebno je da sve zemlje daju suglasnost da će sudjelovati u procesu javne nabavke i službeno pokažu interes. Tako bi proizvođač potencijalnog cjepiva protiv koronavirusa znao količine koje je potrebno osigurati čime bi se uspjela dobiti najpovoljnija cijena.

BiH je izrazila interes za cjepivo i kontinuirano prati njezin razvoj i buduće plasiranje na tržište. Kada će se to dogoditi, nitko još ne zna točno, no mnoge farmaceutske kompanije ističu da su na dobrom putu ka najtraženijem proizvodu na svijetu.

BiH  je sinoć dobila informacija da do narednog utorka treba dostaviti svu potrebnu dokumentaciju kako bi se uključila u europski tender. Iz Ministarstva civilnih poslova BiH prema entitetskim ministarstvima zdravstva, točnije kabinetima ministara, upućeni su dopisi za izjašnjenje kako bi se na vrijeme odgovorilo na ponudu do utorka.

Treba istaći da su u ovaj proces uključene i sve zemlje regije koje nisu članice EU.