Naslovnica Društvo Obilježena 27. obljetnica stradanja Hrvata na Uzdolu

Obilježena 27. obljetnica stradanja Hrvata na Uzdolu

Niti više od četvrt stoljeća nakon izvršenja pokolja nad 29 civila i 12 vojnika HVO-a, nitko nije odgovarao. Čak štoviše, prije četiri godine Tužiteljstvo BiH, donijelo je odluku o obustavi istrage protiv 36 pripadnika tzv. A BiH, koji se sumnjiče da su bili izravni izvršitelji ubojstava.

 

Zapovjednik napada na Uzdol, Enver Buza, prošle godine, u prvostupanjskoj presudi osuđen je na dvanaest godina zatvora. Drugostupanjsku presudu čeka na slobodi.

U povodu 27. obljetnice zločina nad hrvatskim civilima i vojnicima na Uzdolu, u nazočnost rodbine i prijatelja pobijenih, kao i brojnih drugih, danas je na Uzdolu služena sveta misa za sve pobijene 14. rujna 1993. godine, koju je predvodio fra Jure Šarčević, provincijal kapucnske provincije.

Program obilježavanja 27. obljetnice započeo je polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja poginulim ramskim braniteljima. Nakon polaganja vijenaca, upriličen je mimohod sa zastavama ratnih postrojbi.

Prije početka sv. mise, ispred spomen ploča s imenima pobijenih, vijence su položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva, predstavnici braniteljskih udruga, političkih stranaka.

Nakon mise, u Memorijalnom centru za duše svih pobijenih izrečeno je Opijelo – molitva za pokojne.

Niti više od četvrt stoljeća nakon izvršenja pokolja nad 29 civila i 12 vojnika HVO-a, nitko nije odgovarao. Čak štoviše, prije četiri godine Tužiteljstvo BiH, donijelo je odluku o obustavi istrage protiv 36 pripadnika tzv. A BiH, koji se sumnjiče da su bili izravni izvršitelji ubojstava. Zapovjednik napada na Uzdol, Enver Buza, prošle godine, u prvostupanjskoj presudi osuđen je na dvanaest godina zatvora, a drugostupanjsku presudu čeka na slobodi, prenosi Rama-Prozor.info.

.

 

 

Hercegovački portal