Naslovnica Društvo Plenković i Pompeo u Dubrovniku: ‘Ispunili smo sve uvjete za ukidanje viza...

Plenković i Pompeo u Dubrovniku: ‘Ispunili smo sve uvjete za ukidanje viza za SAD

Američki državni tajnik Mike Pompeo danas je stigao u Dubrovnik iz Italije gdje je također boravio u službenom posjetu u sklopu svoje europske turneje.

 

U Starom gradu ga je dočekao hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman, a nakon šetnje Stradunom posjetili su Memorijalni centar Rona Browna, posvećen američkom ministru trgovine u mandatu predsjednika Billa Clintona, tragično stradalom 1996. u padu zrakoplova u blizini zračne luke u Čilipima.

Nakon što se pitanje viza za ulazak hrvatskih građana u SAD nije uspjelo riješiti tri desetljeća, Pompeo bi u Dubrovniku mogao objaviti da je Hrvatska ispunila uvjet za njihovo ukidanje, manje od tri posto odbijenih zahtjeva, a hrvatsko vodstvo bi s američkim državnim tajnikom trebalo razgovarati i o kupovini borbenih zrakoplova.

Američki državni tajnik sastao se i s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

– Zadovoljstvo mi je da smo imali prigodu razmijeniti mišljenje o nizu tema što se tiče naših odnosa. Posebno smo dotaknuli, uz podsjećanje da smo saveznici u okviru NATO-a uz značajnu ulogu koje hrvatski iseljenici imaju u SAD-u, činjenicu da smo proteklih godina zajedno radili da Hrvatska ispuni sve preduvjete za ukidanje zahtjeva za vizni režim za hrvatske državljane od strane SAD-a i da je ova godina ta koja je prvi puta omogućila nama da budemo ispod 3 posto zahtjeva te se nadam da će i državno tajništvo s drugim tajništvima u SAD-u, mislim na Domovinsku sigurnost, vidjeti da smo ispunili preduvjete.

Nastavili smo rad na sporazumu o dvostrukom oporezivanju. Ministarstvo financija je dobilo zaduženje da vodi te pregovore. Govorili smo i o ekonomskoj suradnji, da 150 milijuna dolara ostavlja solidan temelj ali i preduvjet za razvoj gospodarske suradnje – kazao je Plenković.

– Razgovarali smo i o energetskoj politici i činjenici da će Hrvatska od siječnja 2021. imati svoj terminal za ukapljeni prirodni plin. Brod je na putu za Hrvatsku i očekujemo da bude u funkciji od siječnja. Time smo stavljeni na energetsku kartu europe i za američke kompanije predstavljamo jednu novu destinaciju – kazao je Plenković.

Kazao je i da je Pompeu iznio stajalište o situaciji u BiH i kazao da RH zastupa načelo pune ravnopravnosti sva tri konstituivna naroda.

– Dotaknuli smo se odnosa EU i SAD-a, transatlantskih odnosa, spomenuli proces nabave vojnih zrakoplova no naravno on traje i kada se sve evaluira će Hrvatska donositi odluke o toj temi. Zahvaljujem tajniku Pompeu na posjetu i želimo predsjedniku Trumpu i supruzi brz oporavak – kazao je Plenković.

A potom se javnosti obratio i američki tajnik Pompeo.

– Pričali smo o nizu tema. Pozdravljamo odluke hrvatskih lidera kao faktora u Europi i regiji. Hrvatska je uspješno surađivala s SAD-om po pitanju pandemije, virtualni sastanak na vrhu Zapadnog Balkana koji je Hrvatska saznala je korak prema stabilnosti u regiji, govorili smo o BiH. Složili smo se u važnosti naših gospodarskih veza. SAD predviđa da će broj od preko 100 kompanija a koje ovdje rade još više porasti i tako ćemo proizvesti više prosperiteta za naše narode.

Vaše čelništvo se produžuje i na energetski sektor. Razgovarali smo o programu oslobađanja od viza, znam da ćemo to obaviti. Predvidjeli smo suradnju s Hrvatskom na ispunjavanju ostalih uvjeta. Razgovarali smo kako usvajanje američke obrambene tehnologije može ojačati našu povezanost – kazao je Pompeo.

 

 

Slobodna dalmacija