Naslovnica Društvo Djela govore, a u Čapljini koja urbanistički i gospodarski napreduje, to je...

Djela govore, a u Čapljini koja urbanistički i gospodarski napreduje, to je vidljivo svima i žiteljima i investitorima

 

HMS: Jučer ste potpisali Ugovor za projekt izgradnje Obrambenog nasipa na području Gabela Polja u sklopu prekograničnog projekta obrane od poplava grada ukupne procijenjene vrijednosti 6.484.000,00 KM. Što to znači za šire područje Čapljine i susjedni Metković?

VIDIĆ: Prije svega Ugovor je rezultat dobrih međudržavnih odnosa BiH i RH. Iznimno sam sretan zbog buduće realizacije jedinstvenog obrambeno zaštitnog sustava koji čine dva podsustava. Prvi podsustav obuhvaća naselje Jerkovac i Glibušu na području grada Metkovića u Republici Hrvatskoj, a drugi dio podsustava obuhvaća naselje Gabela Polje na području grada Čapljine. Cilj ovog projekta je stavljanje u funkciju oba podsustava kao jedan učinkovit sustav obrane od poplava. Kao što ste imali priliku vidjeti iznimna je važnost ovog projekta za zaštitu ljudi i imovine u dolini rijeke Neretve, kojem su jučer uz mene i generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića u svojstvu potpisnika nazočili i dr. Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja; dr. Mario Šiljeg, državni tajnik, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja; Irina Putica, iz Hrvatskih voda te dr. Dragan Čović, predsjednik HNS.

HMS: Koje infrastrukturne projekte za ostanak i opstanak u Čapljini želite posebno izdvojiti, a urađeni su u proteklom periodu?

VIDIĆ: Investicija vezana za opskrbu tehničkom vodom Bivoljeg Brda i dijela Dubrava u koju je uloženo preko milijun maraka isključivo iz gradskog proračuna, kontinuirano poboljšanje prometnica, asfaltiranja lokalnih cesta u našim mjesnim zajednicama, rasvjeta, obnovljene škole, Dom zdravlja, zgrada Vatrogasnoga doma te stalno ulaganje u infrastrukturna i tehnička poboljšanja svih javnih ustanova kojima je osnivač ili suosnivač Grad Čapljina. Intenzivan rad, ulaganja sukladno našem geografskom i strateškom položaju obilježava proteklih dvanaest godina od kojih smo ispunili ne samo obećanja vezana za status grada nego besprijekorno realizirali i brojne druge projekte. Nezaobilazan projekt za navodnjavanje i za naše poljoprivrednike je Višićka kaseta vrijedan četiri milijuna konvertibilnih maraka. Naš rad je evidentan i kroz projekt Ada Bad – nova prometnica u novoj ulici u koju je uloženo 550 tisuća maraka, izgradnja nove zgrade dječjeg vrtića u Čapljini, obnova šetnice uz Neretvu, plansko održavanje zelenih površina i čistoće u gradu i mjesnim zajednicama, povoljna investicijska klima čine nas ugodnim mjestom za život i rad te ćemo uz nastavak uređenja i kombinaciju tradicionalnog i modernog i u budućnosti radit na očuvanju okoliša i poboljšanju kvalitete života od rođenja, odrastanja, mladosti, izgradnje obitelji, sigurnosti zrelog stanovništva te brige za stare i nemoćne.

HMS: Kada smo kod ljudi, obrazovanja i poboljšanja uvjeta za opstanak i ostanak, što ste uradili i planirate uraditi u narednom razdoblju?

VIDIĆ: Moj rad se uvijek temeljio na radu s ljudima i za ljude. Zato sam izvorno i postao liječnikom, doktorom, kako bih pomagao ljude i njihov život. Kroz funkciju gradonačelnika nastavio sam raditi za svoju Čapljinu u kojoj sam se rodio, odrastao i osnovao obitelj. Zato tvrdim kako je moj najveći uspjeh ulaganje u ljude, počevši od onih najmlađih do starih i nemoćnih. Uz investiciju obnove Dječjeg vrtića Čapljina, na godišnjoj razini subvencioniramo smještaj djece u vrtiću s 400 tisuća konvertibilnih maraka iz gradskog proračuna kako bismo roditeljima olakšali i smanjili opterećenje na kućni proračuna.

Srednja škola Čapljina, područna škola „Lipanjske zore“ na Domanovićima detaljno su obnovljene, napravljena nova škola u Čeljevu s igralištem. Učenicima je ove godine uveden novi vid pomoći. Svako dijete koje je upisalo prvi razred osnovne škole dobilo je besplatne udžbenike, kao i učenici koji su odlučili upisati bilo koji smjer u Srednjoj školi Čapljina. Sve studentice i studenti koji završe fakultet dobiju mogućnost sukladno natječajnoj proceduri, da steknu jedan od traženih preduvjeta za uposlenje koji je godinu dana radnog iskustva unutar gradske uprave i javnih poduzeća kojima smo osnivači ili suosnivači gdje dobiju priliku da uz plaću steknu radno iskustvo i upoznaju se sa zakonima koji reguliraju predmetnu materiju. Uveli smo subvencioniranje za kupnju prve nekretnine mladima s po 100 maraka po kvadratu. Projekt se provodi i retroaktivno, što znači da i oni koji su već u 2019. godini kupili određenu nekretninu mogu aplicirati. Želimo poboljšati sveukupne uvjete života u Čapljini, a upravo ovaj potez je dočekan pozitivno od strane brojnih građana koji su se u zbog ovog oblika pomoći odlučili na važan korak osamostaljenja i osnutka obitelji. Uspjeh je veliki broj prijava na ovaj natječaj jer to vidim kao potvrdu kako naša mladež želi ostati živjeti i raditi u Čapljini te kako naša djela imaju odličan rezultat.

Plan je u narednom razdoblju, nastaviti započete projekte, što će potvrditi potpora svih gasača koji Čapljinu i sva njena mjesta vide kao svoju, izgradnja još jednog dječjeg vrtića s jaslicama, nastavak potpore mladim obiteljima u formi subvencioniranja kupnje prve nekretnine, izgradnja novog mosta na Neretvi na lokaciji sadašnjeg starog mosta, nastavak potpore mladima prilikom osnivanja poduzeća te suradnja s postojećim gospodarstvenicama i gospodarstvenicima kako bi nastavili posao započet na poboljšanju poslovanja i unaprjeđenju životnog okruženja.

Gradska uprava Čapljine će nastaviti s radom vezanim za privlačenje domaćih i inozemnih investitora, uz transparentne, jednostavne i elektronski dostupne dokumente kao i domaću i međunarodnu promidžbu upravo Čapljine kao idealnog mjesta za život, rad i investicije, kazao je Vidić.