Naslovnica Zanimljivosti FUCZ prijeti da će tužiti medije koji pišu o Fikretovim respiratorima

FUCZ prijeti da će tužiti medije koji pišu o Fikretovim respiratorima

Iz Federalne uprave civilne zaštite stiglo je kritički nastrojeno priopćenje u kojem se optužuju medije i verifikacijski laboratorij Verlab.

 

Naime, jučer i danas su na UKC Tuzla i na KCUS-u instalirani respiratori Srebrene maline, a da nisu prošli neophodnu verifikaciju.

Da naglasimo, radi se o respiratorima koji su uvezeni iz Kine za 10,5 milijuna KM, a zbog kojih se na optuženičkoj klupi našao premijer Federacije BiH Fadil Novalić, suspendirani direktor FUCZ Fahrudin Solak te Fikret Hodžić, vlasnik Srebrene maline.

Ranije je priopćeno da respiratori imaju određenu grešku te se kontaktirao proizvođač iz Kine kako bi se ona uklonila. Već jučer su iz KCUS-a i UKC Tuzla, koje vode kadrovi SDA i DF-a, Sebija Izetbegović i Vahid Jusufović, rekli da su respiratori odlični i da su spremni za upotrebu, ali da se čeka verifikacija iz Verlaba, čiji su zaposlenici u izolaciji.

Ipak, danas iz FUCZ stiže priopćenje za javnost u kojem oštro kritiziraju verifikacijski institut Verlab koji navodno blokira instalaciju respiratora, a medije što uopće pišu o tom problemu.

“Svjesni teške situacije izazvane pandemijom COVID -19, imajući u vidu i probleme koji su se pojavili u proteklom periodu oko nabavke medicinske opreme neophodne za pružanje adekvatne zdravstvene zaštite građanima, Federalna uprava civilne zaštite koristi sve svoje kapacitete kako bi se zdravstvena oprema nabavljena preko FUCZ što prije stavila na raspolaganje zdravstvenim ustanovama”, navode na početku priopćenja.

Zato su, kažu, proteklih mjeseci uradili sve kako bi se i 100 respiratora nabavljenih iz Kine stavilo u funkciju.

“Zbog problema koji su se pojavili prilikom instaliranja i verifikacije u Goraždu i Sarajevu, sve uređaje je nakon toga ovlašteni serviser provjerio u servisu gdje je utvrđeno da se nije radilo o sustavnoj grešci već manjim problemima na nekoliko uređaja koji su otklonjeni. Ispravnost uređaja je dokazana i jučerašnjim instaliranjem 18 respiratora u Kliničkom centru univerziteta u Tuzli, nakon čega su serviseri direktoru UKC Tuzla u Tuzli uručili certifikat kojim se potvrđuje ispravnost ovih uređaja i njihova sigurnost za upotrebu u medicinske svrhe”, kažu iz FUCZ.

Potom se obrušavaju na Verlab i medije.

“Nažalost, zbog nedolaska predstavnika verifikacijske laboratorije Verlab, respiratori još uvijek ne mogu biti korišteni za liječenje bolesnika.

“Imajući u vidu sve navedeno, kao i to da pojedini mediji ne odustaju od objavljivanja netočnih informacija izazivajući time dodatno uznemiravanje javnosti, pa čak i predstavnici Verlaba, želimo informirati javnost da ćemo biti prisiljeni pokrenuti pravne procedure kako zbog utvrđivanja obveza koje proizilaze iz ugovora FUCZ s Verlabom, tako i zbog netočnih informacija u pojedinim medijima. Federalna uprava civilne zaštite i dalje će nastaviti raditi sve kako bi u ovim teškim vremenima bili maksimalno na usluzi građanima Federacije BiH”, navodi se u priopćenju FUCZ.

 

 

 

Dnevnik.ba