Naslovnica Zanimljivosti Večeras nas očekuje nebeski spektakl: Nakon 800 godina zasvijetlit će ‘božićna zvijezda’

Večeras nas očekuje nebeski spektakl: Nakon 800 godina zasvijetlit će ‘božićna zvijezda’

Na noćnom nebu 21. prosinca pojavit će se Božićna ili Betlehemska zvijezda

 

Betlehemska zvijezda

“Kad se Isus rodio u Betlehemu judejskom, za vrijeme kralja Heroda, dođoše s Istoka magi u Jeruzalem i upitaše: ‘Gdje je novorođeni kralj židovski? Vidjesmo, naime, gdje izlazi njegova zvijezda, i dođosmo mu se pokloniti.'” ( Mt, 2, 1-2 ).

U Matejevu evanđelju spominje se zvijezda koja se pojavila u trenutku Isusova rođenja, zvijezda koja je vodila tri mudraca s Istoka da mu se poklone i darivaju ga.

Betlehemska zvijezda

Na zimski suncostaj, dogodit će se bliski susret planetarnih razmjera koji se nije dogodio od 1623. godine. Doći će do rijetke vrlo bliske konjunkcije Jupitera i Saturna, dva najveća planeta Sunčevog sustava, te će nam se oni prividno naći skoro u istoj točki.

Oni će u stvarnosti biti udaljeni jedan od drugoga milijunima kilometara, no iz naše će perspektive to izgledati drugačije, pojašnjeno je iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Sunce 21. prosinca zalazi oko 16:25 sati, a Jupiter i Saturn će biti na nebu nisko na jugozapadu pa će najbolje vrijeme za motrenje ove pojave biti od 16:30 do 18 sati.

Ovakvo tijesno približavanje Jupitera i Saturna je vrlo rijetko i slobodno možemo reći da ga neke generacije neće nikada doživjeti. Zadnja ovako bliska konjunkcija se dogodila 1623. godine i tada tu pojavu nitko nije mogao vidjeti jer su Jupiter i Saturn bili preblizu smjeru Sunca.

Zadnja ovakva tijesna konjunkcija koja je bila lako vidljiva dogodila se 4. ožujka 1226. godine, navode iz Saveza.