Naslovnica Crkva Danas slavimo blagdan sv. Ivana apostola

Danas slavimo blagdan sv. Ivana apostola

Danas slavimo svetog Ivana apostola, Isusova namilijeg učenika. Ime Ivan na hebrejskom znači “Bog je milostiv”. Bio je sin Zebedeja i brat apostola Jakova Starijeg te najmlađi među apostolima.

Sveti Ivan apostol

Sveti Ivan apostol bio je sin Zebedeja i Salome, a potjecao je iz Betsaide na Genezaretskom jezeru. Kao učenik Ivana Krstitelja, prvi je s Anrdrijom posao za Kristom.

Prije svog apostolskog zvanja bio je ribar, kao sto su to bili Šimun Petar i Andrija. Od samog početka pripadao je onim učenicima koji su kod Isusa imali određjenu naklonost. Za Ivana u Evanđjelju stoji da je odano ljubio Isusa i da je jednako tako od Isusa bio ljubljen. Osim sa Isusom, i s Petrom ga je vezivalo posebno prijateljstvo. S Petrom i Jakovom, pojavljuje se u prizoru Preobraženja.

Za Posljednje večere vidi se kako naginje glavu na Kristove grudi. Molitva u Getsemanskom vrtu pokazuje ga kako spava zajedno s Petrom i Jakovom, dok se Krist moli.
U jednoj verziji Raspeća Ivan i Djevica Marija stoje sami uz podnožje Kriza. Prikazuju ga i kod skidanja Isusa s Kriza, oplakivanja (pieta) koje slijedi i polaganja u grob.

Nakon Kristova Uskrsnuca i Uzašašća na Nebo pokazuje se Ivan u nekoliko navrata u povlaštenoj situaciji uz Petra, kao na primjer kod izlječenja čovjeka hroma od rodjenja pred hramskim vratima ili kod dijeljenja sakramenta Potvrde u Samariji. Ivan se javlja i u smrti Djevice Marije, kao i kod Njezinog uznesenja. Najveću je hrabrost pokazao kada je jedini od apostola stajao pod Isusovim Križem.

Za vrijeme Apostolskog koncila u Jeruzalemu, oko god. 50., uz Petra i Jakova Mlađjega ubraja se medju stupove prvotne Crkve. Sv. Pavao u Poslanici Galaćanima priznaje: “Jakov, Kefa i Ivan, koji su smatrani stupovima, dadnu desnice meni i Barnabi u znak međjusobnog zajedništva, da mi idemo međju pogane, a oni međju obrezane” (2,9).

Jedini je od apostola koji je, unatoc vise pokušaja da ga se ubije, umro prirodnom smrcu.

Povjesničari kršćanske starine misle da je Ivan ostao u svetom gradu, u Jeruzalemu, sve do smrti Isusove Majke, Koju je Isus povjerio bas njemu. Prema crkvenoj predaji Ivan je oko 69.g., došao u Efez, odakle je vodio sve Crkve koje je vec prije utemeljio. God. 95., vec u dubokoj starosti, bio je uhićen od progonitelja kršćana cara Domicijana i podvrgnut teškom mučenju. Bio je cak bačen u kotao s vrelim uljem, ali se to ulje pretvorilo u osvježavajucu kupelj. A vijest o tom čudu se brzo proširila, te ga je prestrašen car oslobodio i prognao na grčki otok Patmos. Tamo je napisao poznatu Knjigu Otkrivenja.

Kada je car umro, vratio se u Efez i tamo napisao Evanđjelje. Umro je u Efezu u dubokoj starosti od 101 godine.

Pisac je četvrtoga Evanđjelja, Otkrivenja i triju Poslanica. Sve su mu knjige najdublje teologije. On u sebi ujedinjuje ne samo apostolsko i poapostolsko doba, vec u svojim knjigama jasno odražava novu situaciju kršćanstva koja je nastala razararenjem Jeruzalema god. 70. Njegovo Evanđjelje, koje je Klement Aleksandrijski nazvao: “pneumatsko”, napisao je za kršćane koji su potekli iz poganstva. On u njima želi utvrditi vjeru u mesijanstvo i božanstvo Isusa Krista. On, na primjer, u Evandjelju ne opisuje samo gole činjenice, vec i upozorava na njihovu dubinsku uvjetovanost i otkriva njihovo simboličko značenje.

Biblijski sladokusac starine, Origen, piše početkom III.st.: “Cvijet Biblije jesu Evanđjelja, a cvijet Evanđjelja jest Ivanovo evanđjelje.” Ivanove poslanice mogu se nazvati, a navlastito prva, poslanica ljubavi, jer u njima dolazi 31 puta glagol “ljubiti”, te 21 puta imenica “ljubav”. On nam je njima dao i najdivniju definiciju Boga: “Bog je ljubav; dječice, ljubite jedni druge”. Bila je to suština Kristove poruke koju je ljubljeni učenik shvatio i sažeo u nekoliko sretnih izričaja, koji su postali baština i život kršćanskih zajednica svih vremena.
Knjiga Otkrivenja je, proročka knjiga, teško se razumije, no ipak vrijedno je i nju češće uzeti u ruke te proučiti, jer ćemo u njoj naći mnogo ohrabrenja u podnosenju životnih poteškoća i mnogo nade u konačnu pobjedu Isusa Krista.

ZAŠTITNIK je: TEOLOGA, NOTARA, SLIKARA, PISACA, TISKARA I PRODAVAČA KNJIGA.

Iskrene čestitke dragim slavljenicima i slavljenicama imena Ivan/a, Ivanka, Ivka, Iva, Ivo, Janko, Janka, Ivančica, Ivka i svima sa poveznicom toga dragoga imena.
Neka vas prati zagovor vaseg zagovornika i sveca Ivana Evanđeliste, da u njemu nađete uzor služenju Isusu Kristu u vjeri i ljubavi!

 

 

Hercegovački portal