Naslovnica Kultura Nada Dalipagić: Kulturni događaji koji su obilježili 2020. godinu u Mostaru

Nada Dalipagić: Kulturni događaji koji su obilježili 2020. godinu u Mostaru

Bez obzira što je pandemija korone donijela velike nevolje cijelome svijetu, duh optimizma, velike ljubavi prema umjetnosti, nastojali su prenijeti djelatnici iz svih oblasti kulture svojim sugrađanima, a na način koji je bio jedino moguć u ovim izvanrednim okolnostima.

 

Zamolili smo gospođu Nadu Dalipagić, veliku ljubiteljicu kulturnih događanja, da nam kaže koji su događaji, po njenom mišljenju obilježili 2020. godinu.

Ista se, sa radošću, odazvala pozivu, te navela da su pet događaja pružili veliki užitak građanima Mostara:

1. Simfonijski orkestar Mostar – nizom sjajnih koncerata, od kojih su neki i po uzoru na svjetske trendove, održavani u otvorenom prostoru, vratili nadu i vjeru u bolja i ljepša vremena.

2.Narodno pozorište Mostar – 17. Međunarodni festival komedije „Mostarska liska“ , održan od 25. do 30. rujna 2020. godine , na kojem festivalu je predstavljeno šest izvanrednih pozorišnih komada komediografskog žarna domaće bh proizvodnje. Festival je održan pod budnim okom direktora Narodnog pozorišta Almira Mujkanovića, uz sve zadane epidemiološke mjere.

3.Izložba Stojana Stole Lasića, u sklopu festivala „22. Dani Matice hrvatske“ , pod nazivom „Fotoobjektivom kroz Matičino proljeće“. Istovremeno je predstavljena i monografija „Mostarsko proljeće – 20 godina“ , autora Dragana Marijanovića.

4.Hercegovka godine – drugu godinu, a u organizaciji Udruge „Hercegovka godine“ i sjajne i vrlo angažirane gospođe Daniele Škegro, održana je manifestacija izbora Hercegovke godine. Izvanredna manifestacija koja je ujedinila žene Hercegovke , bez obzira na kojem se dijelu svijeta nalazile, kojeg su godišta, obrazovanja, a što i jeste najljepša poruka ove manifestacije.

5.U Vladičanskom dvoru u Mostaru su održane 101. Šantićeve večeri poezije koje su u tjedan dana donijeli različite kulturne događaje, pjesničke večeri, predstavljanja knjiga, predavanja i izložbe. Šantićeve večeri poezije održane su u organizaciji Gradskog odbora SPKD-a “Prosvjeta” i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva “Gusle”, a zatvorene su 18. Listopada izložbom dokumentarne građe “Mostarski književni krug” autora Zlatka Serdarevića.

 

 

 

Hercegovina.In