Naslovnica Društvo Snježna oluja koja je paralizirala Madrid ide prema Balkanu

Snježna oluja koja je paralizirala Madrid ide prema Balkanu

Pripremite što deblje jakne, šalove i rukavice, jer će se narednih dana temperature u nekim gradovima u BiH spustiti i do -10 stupnjeva Celzijusovih, kažu meteorolozi.

 

 

Objašnjavaju da nakon znatno toplije prve dekade siječnja, u narednim danima u naše krajeve stiže prava zima, svakog narednog dana temperature će se postepeno snižavati i neće imati pozitivnu vrijednost.

“U urbanijim područjima temperatura će već u petak ići do -10, pa i u subotu, a posebno u nedjelju. Od ponedjeljka bi trebalo doći do porasta temperature, ali ne porasta koji bi donio neku vrstu proljećnog vremena, nego samo povratak u normalu.

Petak, subota i nedjelja bi trebali biti ledeni dani, a tada maksimalna temperatura ne dobije pozitivnu vrijednost”, rekao je za Nezavisne novine meteorolog Nebojša Kuštrinović. Prema riječima Kuštrinovića, iako će zima biti toplija od višegodišnjeg prosjeka, možemo očekivati zračne mase polarnog porijekla te niske temperature. “Po dugoročnim prognozama, koje su nezahvalne, predviđeno je da će opet krajem ovog mjeseca temperatura ići u vrijednosti koje govore o ledenim danima”, ističe Kuštrinović.

Meteorolog Nedim Sladić za N1 je rekao kako je pred nama najhladnije razdoblje ove godine, a na planinama se očekuju temperature i do -20. “Vedrina neba, vjetar i svježina su tri faktora koja su ključna za intenzitet hladnoće u ovim danima”, pojasnio je Sladić. Kako prenosi 24sata.hr, oluja koja je zaledila Madrid ide prema Balkanu.   Madrid je danima bio pod snijegom i ledom, napadalo ga je preko pola metra što je prvi put u 50 godina. U nekim dijelovima Španjolske bilo je -36 stupnjeva.

Posljedice su to oluje Filomene koja se preselila preko Sredozemlja i već je zahvatila istok Balkana. Srbija će uskoro osjetiti polarni val koji Filomena donosi, a uskoro će to osjetiti Grčka i Turska. Dijelove ciklonalnog sustava osjetit ćemo i Hrvatska, jer će jedan ogranak oluje zahvatiti i to područje. Obzirom da će polarni val zahvatiti našu regiju, isto se možemo očekivati i u BiH, prenosi Večernji.ba.

Temperature padaju i do -15°C, snijeg moguć i na krajnjem jugu zemlje

Prognoza meteorologinje Tee Blažević.

Kao što sam najavila, idućih dana bit će sve hladnije, a hladnoća će biti najizraženija u danima vikenda, najizglednije u nedjelju ujutro!

Uslijed slabljenja polarnog vrtloga, doći će do priljeva ledenog arktičkog zraka prema Europi, zamislimo kao da netko otvori vrata hladnjaka zbog čega se ledeni zrak prelije iz inače hladne regije, hladeći Europu, a istodobno ostavljajući zrak u hladnjaku neobično toplim.

Minimalne temperature bi se u danima vikenda u nizinama unutrašnjosti mogle spuštati i do -9, -10, u gorju i do -15.

Hladno će biti i uz obalu Jadrana, u Splitu i Dubrovniku, i do -2, dok će u zaobalju biti još hladnije, i do -8, -9, mislim na minimalne temperaturne vrijednosti.

No, očekujem ipak nešto blažu ledenu epizodu od one u siječnju 2017. godine. Ipak, treba upozoriti na hladni val, osobito osjetljive skupine ljudi, starije, malu djecu, beskućnike, ali i stanovnike potresom pogođenog područja. Na potresom pogođenom području minimalne temperature krajem tjedna mogle bi biti u rasponu od -11 do -6. U Sisačko-moslavačkoj županiji sutra može pasti malo snijega, moguć je i tanki snježni pokrivač.

Susnježice i snijega može prolazno biti i u Dalmaciji, izglednije u zaobalju, ali moguće i uz obalu, no vjerojatnije na krajnjem jugu, na području Konavala, prenosi N1.

 

 

 

Hercegovački portal