Naslovnica Zanimljivosti Zašto Gates kupuje zemlju i postaje najveći vlasnik obradivih površina u SAD-u?

Zašto Gates kupuje zemlju i postaje najveći vlasnik obradivih površina u SAD-u?

Nije potpuno jasno zašto Bill Gates kupuje enormne količine zemlje i stvara vlasništvo ogromnih obradivih površina. Građani SAD-a se pitaju s kojom namjerom, u doba pandemije korona virusa, Gates stvara ogromne portfelje poljoprivrednih površina, ali odgovor još uvijek nije poznat.

 

Bill Gates, američki poslovni magnat i jedna od najbogatijih osoba na svijetu u vlasništvu je nad 98.000 hektara poljoprivrednog zemljišta što ga čini najvećim agro-posjednikom u SAD-u.

Nakon višegodišnjih izvještaja o kupovini na mjestima poput Floride i Washingtona, otkriveno je da Gates, prema procjeni Forbesa posjeduje zemljište neto vrijednosti od gotovo 121 milijardu dolara, čime je stvorio portfelj poljoprivrednih površina u 18 saveznih država.

Njegova najveća imanja su u Louisiani (gotovo 28.000 ha), Arkansasu (19.396 ha) i Nebraski (8.332 ha). Uz to, ima udio od 10.421 ha zemljišta na zapadnoj strani Phoenixa u Arizoni koji ima tendenciju postati novo predgrađe. Prema istraživanju, ono je u vlasništvu Cascade Investments, njegove investicijske tvrtke, piše Agro klub.

Iako je iznenađujuće da bi se jedan milijarder iz ICT svijeta bavio agrarom, to nije njegov jedini ulazak u ovu branšu. Još 2008. godine Zaklada Bill i Melinda Gates najavila je ulaganje bespovratnih sredstava vrijednosti 306 milijuna dolara u promicanje održive poljoprivrede s visokim prinosom među malim farmerima u subsaharskoj Africi i Južnoj Aziji.

Ta je zaklada uložila i u daljnji razvoj te širenje usjeva koji su otporni na klimatske promjene kao i u mliječne krave s većim prinosom mlijeka. Ti su napori aktualizirani i prošle godine kroz neprofitnu organizaciju Gates Ag One.

 

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL