Naslovnica Zanimljivosti Sakib Mahmuljin osuđen na 10 godina zatvora zbog zločina odreda El-Mudžahid

Sakib Mahmuljin osuđen na 10 godina zatvora zbog zločina odreda El-Mudžahid

Sakib Mahmuljin, nekadašnji zapovjednik Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) prvostupanjski je osuđen na 10 godina zatvora jer nije spriječio ubojstva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda El-Mudžahid na području Vozuće i Zavidovića.

U optužnici se navodilo da je u tijeku rata u Bosni i Hercegovini, oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srpske na području općine Zavidovići, optuženi Sakib Mahmuljin, u svojstvu zapovjednika 3. korpusa Armije RBiH, u čijem sastavu je djelovao i odred „El Mudžahidin”, u tijeku 1995. godine, dok je trajala vojna operacija Armije R BiH na širem području Zavidovića i Vozuće, u okviru koje su pripadnici odreda „El Mudžahidin“ počinili ratne zločine nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti na tom području, nije ništa poduzeoo kako bi spriječio navedeni zločin, iako je imao informacije da se pripadnici ovog odreda spremaju počiniti zločin, te da nakon počinjenog zločina nije poduzeo ništa kako bi kaznio počinitelje zločina.

Odvjetnik Sakiba Mahmuljina Fahrudin Ibrišimović najavio je žalbu na prvostupanjsku presudu. “Ova presuda ima puno dubioza koje Sud nije riješio”, kazao je Ibrišimović. Istaknuo je da je obrana očekivala oslobađajuću presudu.

Optužnica protiv Mahmuljina konkretno se odnosi na likvidacije civila srpske nacionalnosti i zarobljenih pripadnika vojske bosanskih Srba koje su islamistički borci ubili na području Zavidovića i planine Ozren tijekom završnih ratnih operacija 1995. godine.

 

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL