Naslovnica Zanimljivosti “LOCKDOWN” U NJEMAČKOJ: Očekuje se produljenje “zaključavanja”

“LOCKDOWN” U NJEMAČKOJ: Očekuje se produljenje “zaključavanja”

Očekuje se kako će njemačka vlada u srijedu (10. veljače) produljiti “lockdown” u Njemačkoj do 1. ožujka, pišu njemački mediji. 

 

Njemačka kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih država sastat će se u srijedu i odlučivati o mjerama i nakon 14. veljače. Kako piše RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND) žele predstaviti sigurnu i poštenu strategiju popuštanja mjera, prenosi Fenix-magazin.

Angela Merkel je u ponedjeljak upozorila premijere neka budu oprezni s ublažavanjem mjera i inzistirala na daljnjim mjerama zbog  smanjenja novih infekcija u sljedeća dva tjedna.

Broj novozaraženih se smanjio, ali postoji opasnost od mutacija virusa. Ovo je mješavina uspjeha i rizika. Moramo pažljivo nastaviti – upozorili su iz Robert Koch Instituta.

Glasnogovornik njemačke Vlade Steffen Seibert je rekao kako “otvaranje” države mora biti razumno, pošteno, sigurno i pravedno.

Škola i frizeri

Jedna od glavnih tema sastanka kancelarke i premijera njemačkih saveznih država bit će vrtići, škole i frizerski saloni. Moguće je kako će donijeti odluku o postupnom otvaranju škola, odnosno pohađanju školske nastave u grupama i izmjenično. Savezna školska konferencija upozorila je na dugo zatvaranje škola u korona-krizi i snažno zagovara izmjeničnu nastavu maturanata i učenika manjih razreda.

Glavni tajnik Savezne školske konferencije Dario Schramm rekao je za RND kako ga plaši kad čuje da neki političari žele zatvoriti škole do Uskrsa.

To se ne smije dogoditi – rekao je Schramm.

Čelnici SPD-a žele omogućiti izmjeničnu nastavu u osnovnim školama i ponovno otvoriti dječje vrtiće tamo gdje je sedmodnevna incidencija ispod 100. To bi bio slučaj u većini okruga. Međutim, Ured kancelarke je strogo protiv. Prema informacijama iz vladinih krugova, kancelarka Angela Merkel i šef Ureda kancelarke Helge Braun ne žele dopustiti otvaranje škola u veljači. S gledišta država koje su pod vladom SPD-a, moguć je dogovor o otvaranju škola s izmjeničnim predavanjem tamo gdje je sedmodnevna incidencija niža, a to znači između 50 i 90 okruga u Njemačkoj.

Prema informacijama RND-a, predmet rasprave također je plan koje vrijednosti trebaju biti presudne za moguća otvaranja. Učestalost, informacije Rovbert Koch Institua, kapacitet kreveta za intenzivnu njegu, stopa cijepljenja i širenje mutacije igrat će ulogu, a incidencija će biti presudna vrijednost u odluci o popuštanju mjera.

Frizeri

Također se raspravlja o tome bi li frizeri mogli otvoriti ranije od trgovina koje, prema informacijama iz državnih krugova, uglavnom ne bi trebali početi s radom prije 1. ožujka. Predsjednik Središnjeg udruženja njemačke frizerske trgovine Harald Esser upozorio je kako će, ako frizerski saloni ostanu zatvoreni, to ne samo pogoršati egzistenciju frizera, već i problem rada na crno u toj industriji što je posebno opasno u pandemiji.

Napokon, frizerske usluge sigurne su samo u profesionalnim salonima – rekao je Esser za RND.

Dramatična situacija

Predsjednik poslodavca Rainer Dulger za RND je rekao kako su mnoge tvrtke u Njemačkoj u teškoj situaciji.

– Mnoge su tvrtke već došle do točke kada moraju smanjiti radna mjesta. Trebamo plan tržišne ekonomije za Njemačku, bez maštanja o upravljanju hitnim situacijama – rekao je predsjednik Konfederacije njemačkih udruga poslodavaca Rainer Dulger.

Generalna direktorica udruženja hotela i restorana (Dehoga) Ingrid Hartges također upozorava na tešku situaciju.

Situacija je dramatična za mnoge tvrtke. Tvrtke koje su napokon primile pomoć u studenom mogu malo “začepiti” financijske rupe, ali to je samo oko 60 posto tvrtki. Hoteli i restorani zatvoreni su već 14 tjedana. Očaj je velik. Nedostaje perspektiva. Mnogi više ne mogu plaćati najamninu i plaće. Banke više ne daju novac tvrtkama – rekla je Hartges.

Bankrot autokuća

Prema Središnjem udruženju njemačke industrije motornih vozila (ZDK), situacija u trgovini automobilima iz tjedna u tjedan je sve teža. U siječnju je broj novih registracija automobila opao za 31,1 posto, a broj prodanih rabljenih automobila za 29,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, rekao je glasnogovornik Ulricha Köstera.

Pozvao je premijere saveznih država da u srijedu razmotre ideju o ponovnom otvaranju autokuća.

 

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL