Naslovnica Društvo Kreće stegovni postupak protiv dvojice sudaca koje je Mamić prozvao

Kreće stegovni postupak protiv dvojice sudaca koje je Mamić prozvao

Foto: Kolaž/Pixsell
Protiv osječkih sudaca Zvonka Vekića i Darka Krušlina, koje je Zdravko Mamić prozvao bit će pokrenut stegovni postupak. Kako neslužbeno doznajemo razlog bi mogle biti fotografije s Mamićevog USB sticka koje su u srijedu objavljene u medijima.

 

 – Predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban, danas je shodno ovlaštenju iz čl. 62. st. 2. toč. 6. Zakona o državnom sudbenom vijeću, zbog nanošenja štete ugledu suda i sudačkoj dužnosti, odlučio pokrenuti stegovni postupak protiv sudaca ovoga suda Zvonka Vekića i Darka Krušlina, a nakon što su u medijima objavljene fotografije njihovog zajedničkog druženja s osuđenikom Zdravkom Mamićem, protiv kojeg se vodio kazneni postupak, te se vodi i drugi kazneni postupak na Županijskom sudu u Osijeku, iz razloga što su ti suci sudjelovali u tim postupcima – priopćeno je danas na stranicama Županijskog suda u Osijeku.

– Oni se moraju očitovati o tim snimkama, a nakon što se očituju, ja ću pokrenuti stegovni postupak. Dobili su rok za očitovanje do sutra – rekao nam je Zvonko Vrban, predsjednik Županijskoga suda u Osijeku, na kojega je Mamić u utorak također sasuo paljbu. Podsjetimo, nakon burne konferencije Zdravka Mamića održane dan nakon donesene pravomoćne presude u kojoj je osuđen na šest i pol godina zatvora, objavljene su fotografije i snimke koje je na USB sticku Zdravko Mamić još u listopadu predao DORH-u, a na kojima optužuje upravo ove suce koji su ga osudili za primanje mita.

– Ti suci šest puta bili su kod mene, ljetovali su na moj račun, poklanjao sam im skupe satove, slao vina koja piju, a dao sam im i 500.000 eura mita – kazao je Mamić još na konferenciji. Mamićeve ozbiljne optužbe kako je mitio pojedine suce Županijskog suda u Osijeku, davao novac predsjedniku Vrhovnog suda ili mitio neke članove Državno-sudbenog vijeća (DSV) istražuju se, a USKOK je taj koji određuje koliko dugo će ti izvidi trajati. U međuvremenu se oglasio i jedan od sudaca koje je Mamić spominjao, Darko Krušlin, koji je podnio kaznenu prijavu protiv njega.

“S obzirom na to da se radi o lažnoj prijavi, obraćam se ovom kaznenom prijavom nadležnom Državnom odvjetništvu kako bi provelo potreban postupak i utvrdilo opravdanost ove kaznene prijave”, stoji u prijavi Krušlina, prenosi Večernji.hr.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL