Naslovnica Društvo Suci koji su se družili s Mamićem udaljeni su od obavljanja sudačke...

Suci koji su se družili s Mamićem udaljeni su od obavljanja sudačke dužnosti

Predsjednik Županijskog suda u Osijeku poslao je DSV-u zahtjev za pokretanje razrješenja sudačke dužnosti sudaca koji su se družili s Mamićem.

 

Državno sudbeno vijeće (DSV) raspravljalo je o prijedlogu predsjednika Županijskog suda u Osijeku za udaljenjem od obavljanja sudačke dužnosti sudaca Željka Krušlina i Zvonka Vekića zbog druženja sa Zdravkom Mamićem kojemu su sudili.

DSV je odlučio da se suci udalje od obavljanja sudačke dužnosti. Isprva se to odnosi na rok od tri mjeseca, a moguće je da se nakon toga odluka i produlji. Trajat će do okončanja stegovnog postupka.

Suci Vekić i Krušlin u vrijeme suspenzije, dok čekaju konačnu stegovnu mjeru, neće suditi i primat će polovicu svoje dosadašnje plaće.

Odbijen je zahtjev odvjetnice Lidije Horvat da Mamić sudjeluje na sjednici.

Darko Milković, predsjednik DSV-a kazao je i da je DSV raspisao novi javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda u trajanju od 30 dana.

Podsjetimo, na Županijskom sudu u Osijeku inspekcija Ministarstva pravosuđa je u ponedjeljak i utorak provodila nadzor. Valja pojasniti kako tom provjerom pravosudne inspekcije nisu obuhvaćeni suci koje je prozvao Zdravko Mamić i protiv kojih je pokrenut stegovni postupak. O njima, naime, odlučuje Državo sudbeno vijeće što su u srijedu i učinili.

Predsjednik RH Zoran Milanović na Plitvicama komentirao je današnju odluku DSV-a o suspenziji osječkih sudaca. “Auuu. Ma ajdee…”, rekao je Milanović.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL