Naslovnica Život Grude jutros izgledaju čarobno! Travanjski snijeg prekrio procvjetalo voće

Grude jutros izgledaju čarobno! Travanjski snijeg prekrio procvjetalo voće

Ovakav prodor hladnoće u travnju ne pamti se od 2003. godine. Prvi put u povijesti snježni pokrivač u ovom mjesecu zabilježen je u Mostaru.

 

Grude koje od 2012. čekaju na pravi snijeg barem su se po intenzitetu oborina sinoć podsjetile kako je nekad bilo.

Iako meteorolozi tvrde da je ovo nesvakidašnje, stariji mještanin tvrdi nam da su nekdašnjim žiteljima Hercegovine ovakve prilike itekako poznate. – Dok ne počnu mjeseci koji u sebi ne zadrže slovo R onda se ne treba skidati u kratke rukave.

To su maj, jun, juli i august (svibanj, lipanj, srpanj i kolovoz). Znao je snijeg naletjeti i u petom mjesecu u nizinama u ranijim vremenima kada klima nije bila ovako poremećena. Možda su upravo ovo normalna vremena kakva su bila nekad dok zrakoplovi nisu svako malo letjeli ovim nebom – kaže za Grude.com stariji sugovornik iz Gruda.

Pitamo ga što ovaj snijeg znači za kulture koje su već procvjetale. – Snijeg je dobar izolator. Ali neće na ovom ostati. Večeras najavljuju potpuno razvedravanje i led što znači da ujutro imamo veće minuse i ove voćke koje su procvjetale uglavnom će ostati bez većine plodova – kazao je.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL