Naslovnica Društvo Što se događa u tijelu kada se odreknete kruha?

Što se događa u tijelu kada se odreknete kruha?

Nekoliko je nuspojava koje se događaju u tijelu kada se odreknete kruha.

 

Iako se kruh uglavnom prikazuje kao „nezdrava“ hrana, vjerojatno se pogrešno tumači da bi odricanje od kruha moglo biti apsolutno pozitivno za vaše tijelo. Postoji nekoliko negativnih nuspojava odricanja od kruha.

Manje energije

Postoji razlog zašto sportski timovi uvijek jedu tjesteninu prije velikih utakmica. Ugljikohidrati daju tijelu energiju zbog razgradnje šećera unutar ugljikohidrata. Prema Američkom udruženju za srce (AHA), kada se razina šećera u vašem tijelu povisi, oslobađa se inzulin koji omogućava premještanje šećera u tijelu i korištenje istog kao izvora energije.

Bez obzira na vrstu kruha, on se može koristiti za energiju. Odustajući od kruha, odričete se pristojnog izvora energije unutar svoje prehrane koji ćete morati pronaći negdje drugdje.

Smršavjet ćete

Ako stalno jedete kruh ili proizvode slične kruhu i počnete ih mijenjati s povrćem bez škroba ili izvorima proteina, ne može se poreći da ćete vidjeti značajnu razliku u svojoj težini. Ne samo da će vaša prehrana postati zdravija, već ćete vidjeti i razliku zahvaljujući smanjenoj težini vode u tijelu zbog ugljikohidrata. Prema časopisu Medical News Today, svaki gram ugljikohidrata koji konzumirate dolazi s 3 grama vezane vode. Smanjivanjem ugljikohidrata u prehrani smanjit ćete i količinu vode koju tijelo zadržava.

Probavni problemi

To će ovisiti o vrsti kruha koji konzumirate. Ako se odričete bijelog kruha. ovo vam možda neće predstavljati veliki problem. Ali ako se planirate odreći kruha od cjelovitih žitarica ili proklijalog kruha koji je i dalje pun izvornih vlakana iz pšenice, odlazak u kupaonicu možda će vam predstavljati problem.

Vlakna su korisna za vaš probavni sustav i održavaju redovitu probavu, a krušni proizvodi bogati vlaknima mogu biti jednostavan način da povećate unos vlakana na preporučenih 25 do 30 grama dnevno, navodi AHA. Jedna kriška kruha od cjelovitih žitarica može sadržavati od 2 do 4 grama vlakana po kriški (ponekad i više), tako da vam sendvič može dati gotovo 8 grama vlakana.

Promjene raspoloženja

Jeste li znali da jedenje ugljikohidrata može osloboditi hormon zbog kojeg se osjećate dobro? To je istina! Prema Massachusetts Institute of Technology (MIT), jedenje ugljikohidrata oslobađa serotonin, kemikaliju koja podiže vaše raspoloženje i suzbija apetit. Prema Psychology Today, serotonin je prirodno sredstvo za suzbijanje apetita u tijelu koje može pomoći u suzbijanju te želje.

To znači da ćete tijelu davati hranu koja vam se sviđa – poput kruha – i vidjet ćete poboljšanje raspoloženja i smanjenje gladi.

Manji rizik od bolest

Gubitak kilograma vjerojatno je značajan razlog zbog kojeg se ljudi odlučuju odreći kruha, ali rizik od bolesti također je još jedan važan razlog za smanjenje unosa kruha. Jedno istraživanje koje je objavio PLOS One pokazalo je kako rafinirani ugljikohidrati (proizvodi od bijelog kruha kojima su oduzete prirodne hranjive tvari, uključujući vlakna) mogu povećati razinu masnih kiselina u čovjekovom tijelu, što povećava rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. Dakle, odustajanje od prerađenog, rafiniranog bijelog kruha može biti pametno, piše Eat this.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL