Naslovnica Društvo Plačljivi i ne baš puno pametni Sejdo Komšić se ljuti na međunarodnu...

Plačljivi i ne baš puno pametni Sejdo Komšić se ljuti na međunarodnu zajednicu koja se ne ponaša više po njegovom

O odnosu međunarodne zajednice prema političkim akterima u zemlji, aferi Non paper, izmjenama Izbornog zakona, NATO putu države, ali i o formiranju nove stranke u Dnevniku D govorio je Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Demokratske fronte.

 

Kaže da je razlog napuštanja sastanka sa Borellom to što ima dosta primitivizma u Predsjedništvu i na funkciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

“Ali to nije ništa novo, znamo da je primitivac. Dodik negira genocid, negira državu gdje je predsjedavajući Predsjedništva, govori o mirnom razlazu, vrijeđa ljude na ličnoj osnovi itd. i nekad je jedini način da se tom njegovom primitivizmu oduprete to da vi ne upadnete u taj primitivizam.

Iznosite neke teze pred čelnim ljudima bilo neke zemlje, bilo nekih multilateralnih organizacija kao što je EU. Pri tome iznosite to na primitivan način, bahat način, lažete, petljate i onda je uvijek dilema kako se postaviti prema tome. Da li mu odgovoriti, ako odgovorite riskirate da pred strancima izazovete svađu što je tek onda neprijatno i bruka je više ne samo Dodikova nego cijelog Predsjedništva”, navodi.

Navodi da je isključenje da tog sastanka poruka više stranim sugovornicima, nego Dodiku. “Oni ne reagiraju na neke stvari koje se tiču ove države. Razgovarate ipak sa predstavnicima države, a tek tako prelazite preko teza koje se tiču rušenja te države. Ja ne bih mogao tako da sam na njihovom mjestu. Ako naši međunarodni prijatelji žele takvog Dodika da slušaju, eto im ga, nek ga slušaju”, ističe.

Ističe da se na tom sastanku razgovaralo o covidu, nabavci cjepiva. “Interesantno je da to ne zapinje samo u BiH, zapinje i u zemljama EU. Puno tu ima problema al eto lagano kreće i taj Covax program.

Razgovarali smo o potrebi da BiH ipak napravi neki iskorak jer svi govore i nadaju se tom kandidatskom statusu, a ne možemo ga dobiti sa ovakvim stanjem u kakvom se nalazimo.

Naravno, spomenuto je i sve to što se događalo oko non papera koje su se pojavili’, rekao je, prenosi ABC portal.

Non paper iznosi ideje koje mogu zapaliti Europu

Komšić smatra da non paper postoji, ali je stvar toga tko je autor. “Ja ne znam tko je autor. Spominju se neslužbeno razni ljudi, ali ne zna se tko je autor. Interesantno je da premijer Vlade Slovenije nikada nije zapravo rekao ne, ja nemam ništa s tim.

Istina, nije rekao ni da ima. Ali nekad je i takva vrsta reakcije možda dovoljan znak. Nije neuobičajena praksa da takvi dokumenti kruže u diplomatskoj komunikaciji jer na taj način se iznose određeni stavovi. Problem ovog dokumenta je što on, sa tezama koje iznosi o prekrajanju granica na Balkanu, zapravo pali vatru. Podsjeća nas na vrijeme za koje mi mislimo da je davno prošlo. Osim toga, to su, po meni, neke sulude ideje koje mogu zapaliti samu Europu.

U zemljama EU definitivno imate takve snage, desničarske, šovinističke, fašističke, koje lagano preuzimaju državni aparat, preuzimaju obavještajne službe, medijski prostor, cijelu strukturu državnu i oni kroz taj aparat, pa i diplomaciju lansiraju svoja viđenja, koja podsjećaju na najcrnje dane od Drugog svjetskog rata. Svašta tu možete čuti, od antisemitizma, antiislamizma, ksenofobije, šovinizma, do nacizma klasičnog koji se čak i ne krije”, smatra Komšić.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL