Naslovnica Društvo Milanović stigao u Sloveniju, tamo sreo Komšića i Džaferovića kako traže non...

Milanović stigao u Sloveniju, tamo sreo Komšića i Džaferovića kako traže non paper?

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i član Predsjedništva Šefik Džaferović te njegov stranački kućni ljubimac Komšić, stigli su u Sloveniju gdje će danas sudjelovati na sastanku lidera Brdo – Brijuni procesa na Brdu kod Kranja, Republika Slovenija.

 

Tamo je i Milanović, predsjednik Hrvatske u Hrvatskoj u zemlji u kojoj Bošnjaci nisu nametnuli Hrvatima predsjednika.

Predsjednici zemalja regije, BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova i Sjeverne makedonije sastaju se u trenutku pojačanih političkih tenzija, ali i siromašnih rezultata na ispunjavanju europskih reformu kao što je to slučaj sa BiH.

Proces Brdo Brijuni iniciran je 2013. baš od Pahora i tadašnjeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića.

Cilj je summita jačanje suradnje među zemljama Zapadnog Balkana u zajedničkom nastojanju pristupanja Europskoj uniji,prenosi N1.

Što se tiče teksta zajedničke izjave koja je prihvaćena na završetku skupa, Pahor i Milanović su kazali da se radi o “kompromisu”, pri čemu se radilo o tome da se približe stajališta Beograda i Prištine koja su bila suprotna, s obzirom da Srbija ne priznaje neovisnost Kosova i smatra ga dijelom Srbije.

Kako prenose slovenski portali, na plenarnoj je sjednici između kosovske predsjednice Osmani i srbijanskog čelnika Vučića došlo do prepirke i optuživanja, a kompromis se tražio zbog Vučićeva rezolutnog odbijanja da se Kosovo u engleskom tekstu zajedničke izjave spominje kao “country”, dakle zemlja.

“Zajednička izjava je kompromis”, kazao je Milanović, objasnivši da je tijekom rasprave na sastanku došlo do “nekoliko nesporazuma” između srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i predsjednice Kosova Osmani.

“Slovenija i Hrvatska žele pomagati ovim državama, prvenstveno u integracijskom procesu u kojemu smo mi bili prije dvadeset godina. To je naš jedini motiv, bez ambicije da budemo nekakvi mentori ili gradimo na tome karijere”, kazao je Milanović. Dodao je da u toj pomoći Slovenija i Hrvatska vide i svoj interes, te da međusobne probleme u procesu integracija nije dobro previše isticati.

Sastanak lidera država zapadnog Balkana organizirao je slovenski predsjednik Borut Pahor, u sklopu inicijative Brdo-Brijuni, čiji su pokretači Slovenija i Hrvatska.

Na sastanku uz 10. obljetnicu te inicijative, posvećene približavanju država nečlanica Europskoj uniji, jačanju suradnje i dijaloga u okviru europskog pristupnog procesa, nazočili su čelnici svih država članica inicijative. Na skupu i razgovorima na Brdu kod Kranja sudjelovali su, uz Pahora, predsjednici Hrvatske, Albanije, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije, Srbije i sva tri člana predsjedništva BiH: Zoran Milanović, Ilir Meta, Milo Đukanović, Vjosa Osmani, Stevo Pendarovski, Aleksandar Vučić, te Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL