Naslovnica Društvo Odlaskom Hrvata iz BiH Hrvatska bi bila izložena, otvorena je tema trećeg...

Odlaskom Hrvata iz BiH Hrvatska bi bila izložena, otvorena je tema trećeg entiteta

Gordan Jandroković, predsjednik Sabora Republike Hrvatske, kazao je da je BiH jedna od glavnih prioriteta zbog Hrvata te da su bh. Hrvati jedini zagovornici ulaska BiH u EU. Istaknuo je kako je RH u EU otvorila temu “trećeg entiteta” i skrenula pažnju na “unitarizam većine bošnjačkog naroda”.

 

Jandroković i voditelj Marko Ljubić u emisiji “Budnica” kazali su da bi odlaskom Hrvata iz BiH “Hrvatska bila izložena”.

“Hrvatska država i državnost neće biti cjelovita i zaokružena dok se ne osigura primjeren suvereni status hrvatskog naroda u BiH, status nacionalnih manjina u Srbiji i cijelom okruženju Hrvatske kakav mi dajemo ostalim nacionalnim manjinama.

Poseban naglasak je na BiH. Hrvati su tamo konstitutivni narod, za razliku od ostalih država. Nama je BiH zbog Hrvata jedna od glavnih prioriteta i bit će sigurno svakoj vladi i vlasti u RH”, rekao je Jandroković.

Kazao je kako su 1990-ih godina “željeli optužiti Hrvatsku za podjelu BiH”. Dodao je kako je “onda došao Daytonski sporazum koji nije bio idealan, ali je zaustavio rat i osigurao konstitutivnost hrvatskom narodu”.

“Ali, praksa je donijela nešto drugo – pokušaj dominacije bošnjačkog naroda u FBiH i RS koja sve više pokazuje tendencije prema odvajanju od BiH. Mi smo sve vrijeme skrbili o poziciji Hrvata u BiH, ali nismo mogli ići dalje od onoga što je realno. Bilo je prigovora zašto ne govorimo glasno o trećem entitetu.

To nikada nije bila službena politika Hrvatske zato što u onom trenutku nije moglo biti ostvareno jer su međunarodne okolnosti bile takve. I svaki put kada bi došao poticaj Hrvatske da se raspravlja o trećem entitetu, dolazile su najave sankcija”, rekao je Jandroković.

Istaknuo je kako je Hrvatska ulaskom u EU otvorila te teme u Europskoj komisiji i EU te da su “počeli ukazivati na unitarizam značajnog dijela bošnjačkog naroda, politiku RS-koja teži odvajanju i na to da su Hrvati u BiH jedini zagovornici europskih integracija”.

“Ulaskom BiH u EU Hrvati će zasigurno najbolje zaštititi svoj status. U tome ćemo im i dalje pomagati. Vidjeli ste non paper koji smo nedavno predstavili. Želimo da Hrvati tamo ostanu. Odlaskom Hrvata iz BiH taj prostor bi ostao prazan.

Tko bi u njega ulazio? Ne novi Hrvati nego neki drugi, što bi se, naravno, približavalo Jadranskom moru. Razumijete. Neću ići do kraja. Svima je jasno što govorim. Nama je vitalni nacionalni interes da Hrvati ostanu u BiH i budu jednakopravni konstitutivni narod. U kojoj formi, vidjet ćemo”.

Naglasio kako “u ovom trenutku nijedna opcija nije isključena”

“Vidjet ćemo što će donijeti novi odnosi velikih međunarodnih igrača. Interes SAD-a 1990-ih bio je ogroman, onda je pao, sada se navodno vraća. Rusija ima tradicionalne interese, Turska, muslimanske zemlje imaju interese prema BiH. Nije lako ostvariti svoj cilj dok se ne stvore okolnosti”, zaključio je Jandroković, prenosi Dnevnik.ba.

 

HERCEGOVAČKI PORTAL