Naslovnica Zanimljivosti Posljednji dijelovi Pelješkog mosta danas stižu brodom u Luku Ploče

Posljednji dijelovi Pelješkog mosta danas stižu brodom u Luku Ploče

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Posljednji dijelovi konstrukcije Pelješkog mosta uplovljavaju brodom u Luku Ploče danas, s danom kašnjenja. Glavni posao na gradilištu posljednjih je mjeseci montaža rasponske konstrukcije. Dosad je postavljeno 1800 metara što je 75 % od ukupne dužine mosta.

 

Teretni brod Development Way koji dovozi zadnja 24 segmenta čelične rasponske konstrukcije za Pelješki most plutao je dva dana na Otrantskim vratima. Pozicija broda mogla se vidjeti na web stranici www.VesselFinder.com, a kao razlog njegova stajanja na pučini navedena je ograničena upravljivost brodom, što je protumačeno da je brod, Development Way, izgrađen 1983. godine koji je namijenjen prijevozu teških tereta u kvaru.

Međutim, kako doznajemo u Lučkoj kapetaniji u Pločama, službeni kvar na brodu nije prijavljen i brod je nastavio putovanje prema luci odredišta. Brdarski agent je javio da je brod zapravo čekao točan termin uplovljavanja u Ploče. Brod se na sidrištu Luke Ploče očekuje u utorak između 13 i 14 sati.

Vodoravni dio pelješkog mosta, onaj na kojem će biti prometni traci, svakim je danom sve vidljiviji. Sve je više dijelova montirane konstrukcije, a razmak između stupova sve je manji. Trenutačno se najviše radi na podizanju, vješanju i zavarivanju rasponske konstrukcije mosta.

Mi procjenjujemo da ćemo kroz dva mjeseca imati cijelu čeličnu konstrukciju montiranu. Sada je ona na nekih s današnjim podizanjem koje imamo na stupnom mjestu S7, 75 %, objašnjava Ivica Granić, voditelj radova na montaži rasponske konstrukcije Pelješkog mosta- CRBC.

Da je rok realan, svjedoči i brod koji iz Kine dovozi posljednja 24 dijela konstrukcije mosta. Doplovit će danas na sidrište Luke Ploče.

Može biti slika sljedećeg: priroda

Nakon obavljanja svih ostalih formalnosti na sidrištu luke Ploče proslijedit će na već određenu poziciju ispred Pelješkog mosta, govori Joško Nikolić, kapetan Lučke kapetanije Ploče.

Postavljanjem konstrukcije bit će završen najvidljiviji dio posla, no još mnogo toga treba napraviti.

Predstoji ugradnja instalacija, odvodnje, elektro instalacija, rasvjete mosta opreme, ograda odbojnih, zaštitnih ograda od vjetra, popravak antikorozivne zaštite, postavljanje hidro-izolacije i asfaltnog sloja, govori Jeroslav Šegedin, predstavnik Hrvatskih cesta na gradilištu Pelješkog mosta.

Sve to trebalo bi se završiti do kraja godine. Slijede ispitivanja i tehnički prijam.

 

HERCEGOVAČKI PORTAL