Naslovnica Zanimljivosti Kada bi građani BiH mogli dobiti Covid putovnice?

Kada bi građani BiH mogli dobiti Covid putovnice?

I dok Europska unija uvodi upotrebu covid putovnica od prvog srpnja, bh. vlasti još rade na koordinaciji izrade takvog dokumenta.

 

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je incijativu zastupnika Šemsudina Dedića kojom se Vijeće ministara obvezuje da uredi pitanje uvođenja zelenog certifikata za građane BiH. Do tada, građani putovati mogu s potvrdama koje izdaju nadležne zdravstvevne ustanove. Pojedine takav dokument i naplaćuju.

Telefoni u turističkim agencijama gotovo ne prestaju zvoniti. Od početka mjeseca interes za ljetovanje je svakim danom sve veće. Biraju se najčešće destinacije koje traže najmanje putnih ograničenja.

VANjA SAVIĆ, turistički radnik

    “Mi praktično do početka lipnja nismo znali pod kojim uvjetima će države uopće dozvoliti da se ulazi. Samim tim nismo mogli planirati na vrijeme, zato su sad da ogromne gužve”, rekla je Savić.

Neizvjesni su bili uvjeti za putovanja, ali za građane BiH još i certifikat, kojim bi se na jednom mjestu dokumentirao kompletan covid status putnika. Za sada, najkompletnije informacije u digitalnom obliku imaju građani Županije Sarajevo.

AMIR LjUBOVIĆ, rukovoditelj Službe za farmakologiju u ZZO ŽS

    “Putem naše aplikacije koja je dostupna na našim stranicama građani mogu pristupiti svojim COVID dokumentima . Nije to samo potvrda o cijepljenju, nego je eventualno preboljeli covid, rješenje Minsitarstva zdravlja o samoizolaciji, ukoliko je bilo potrebe u ranijem periodu”, kazao je Ljubović.

U Republici Srpskoj potvrde o cijepljenju izdaju se u ustanovama u kojima je izvršeno cijepljenje, Institutu za javno zdravstvo i nadležnim domovima zdravlja. Izdaje se odmah nakon primljene druge doze.

INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE RS

    “Potvrda o izvršenom cijepljenju protiv Covida 19 sadrži ime i prezime cijepljene osobe, datum rođenja, spol i datum izdavanja i broj serije prve doze, datum i broj serije druge doze cjepiva, naziv zdravstvene ustanove u kojoj je izvršeno cijepljenje, naziv cjepiva i datum izdavanja potvrde. Svaka potvrda ima QR kod čijim skeniranjem može da se izvrši provjera potvrde o cijepljenju”, priopćeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Građani BiH koji putuju van zemlje nalaz PCR ili antigen testa dobivaju u laboratorijama gdje su testirani. Potvrdu o preboljelom covidu kod obiteljskog  liječnika. U Ministarastvu civilnih poslova još bez konkretnih informacija o jedinstvenom BH covid dokumentu.

MINISTARSTVO CIVILNIH POSLOVA

    “Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine koordinira aktivnosti u vezi sa postizanjem dogovora o načinu prikupljanja podataka i izdavanja certifikata u vezi sa cijepjenjem. Održan je niz razgovora sa prestavnicima nadležnih zdravstvenih vlasti u entitetima i Brčko distriktu BiH, kao i predstavnicima institucija koje bi mogle biti uključene u ovaj proces kako bi se došlo do dogovora u interesu žitelja BiH. Razgovori će biti nastavljeni do konačnog rješavanja ovog pitanja”, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Građani Tuzle potvrdu o preboljelom covidu moraju platiti 10 KM, što je izazvalo negodovanje na društvenim mrežama. U Domu zdravlja Tuzla kratko je rečeno da se svaki izvod iz medicinske dokumentacije plaća, ali opširnije pojašnjenje nismo dobili, navodi BHRT.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL