Naslovnica Zanimljivosti Europska unija stavila BiH na popis sigurnih zemalja

Europska unija stavila BiH na popis sigurnih zemalja

Predsjedavajući Europske unije (EU) Portugal sastavio je novu listu potencijalnih sigurnih zemalja za COVID-19, među koje su uvrštene Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz diplomatskih izvora.

 

Veleposlanici država članica EU odobrili su listu, a ova odluka stupa na snagu do kraja ovoga tjedna, što znači da građani ovih zemalja, uključujući i one koji nisu cijepljeni, mogu putovati u EU članice, javlja Radio Slobodna Evropa.

Stalni predstavnici država članica Europske unije na sastanku u srijedu, 30. lipnja, razmatrali su najnoviji prijedlog liste, gdje se osim zapadnobalkanskih država nalaze i Kanada, Moldavija, Armenija, Azerbejdžan, Jordan, Saudijska Arabija, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

Europska unija ažurira liste na svake dvije nedjelje u skladu s epidemiološkom situacijom u svakoj državi pojedinačno.

Na prethodnom sastanku koji je održan 18. lipnja, Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija su dodate na listi sigurnih država.

EU je u svibnju usvojila takozvanu “hitnu kočnicu” po kojoj može hitno da se ponovo aktivira zabrana putovanja za određene države ako dođe do rapidnog pogoršanja epidemiološke situacije.

Inače, da bi se dobio status sigurnih države, u zemlji se mora zabilježiti maksimum 75 pozitivnih slučajeva zaraženih korona virusom na 100 tisuće stanovnika u posljednjih 14 dan.

Iako su veleposlanici država članica Europske unije odobrili listu i sastavile novi popis potencijalnih sigurnih zemalja za Covid-19, među kojima su Bosna i Hercegovina, Vladi Hrvatske to nije dovoljno te su na današnjoj sjednici odlučivali o načinu ulaska u zemlju.

Nove mjere za ulazak u Hrvatsku

U srijedu se sastao Uži kabinet Vlade, a nakon sjednice pred kamere je stao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Govorio je o digitalnim COVID potvrdama koje od 1. srpnja u Hrvatskoj stupaju na snagu.

”Svi koji imaju te potvrde moći će bez ikakvih ograničenja doći i ulaziti u Republiku Hrvatsku”, otkrio je. Svi oni koji potvrde nemaju, morat će predočiti negativan test ne stariji od 48 sati, potvrdu o preboljenju koronavirusa ili da su cijepljeni. Novost je da i osobe iz trećih zemalja više ne moraju imati poseban razlog za dolazak u Hrvatsku.

Ovo znači da od sada građani Srbije i BiH za ulazak u Hrvatsku trebaju imati jednu od tri potvrda – onu za cijepljenje, preboljenje ili negativan test.

Što se tiče upotrebe digitalnih potvrda na nacionalnoj razini, njihova će se uporaba odnositi na klubove, koncerte, manifestacije i druga događanja koja se odnose na više okupljanje više od 100 ljudi.

”Imamo i dodatnu novinu, a to je da sva testna mjesta u Hrvatskoj, osim toga što će testirati, moći će izdavati i COVID digitalne potvrde. Moći će ih izdavati HZZO- i sve njegove podružnice, na stranicama e-Građani, i kada dođete na testiranje da tih 15 minuta koliko se čeka možete dobiti potvrdu. To će se omogućiti i za strane državljane. Svatko može doći u posjed digitalne COVID potvrde”, otkriva Božinović.

Mali iznajmljivač iz Dalmacije koji se već javljao opet je napisao mail u kojem kaže da je Današnja odluka nacionalnog Stožera zadnji čavao u lijes za iznajmljivače na Makarskoj rivijeri.

“Uvjeravali su nas da će od sutra građani BiH moći bez ograničenja u Hrvatsku, a i naši gosti su imali iste informacije. Nakon što je jutros Europska unija BiH stavila na listu sigurnih zemalja očekivali smo odluku o neometanom prelasku granice. Istu odluku su čekali i naši gosti s kojima smo stalmo u kontaktu i onda kao grom iz vedra neba sve to je demantirao. I dalje su potrebni skupi testovi i naši gosti definitivno sada neće na odmor kod nas, i odoše ljudi tamo gdje nema stožera i njihovih odluka. Ova odluka Stožera je definitivno zadnji čavao u lijes za nas male iznajmljivače na Makarskoj rivijeri. Osim što smo ostali bez gostiju morat ćemo otpustiti i naše sezonske radnike, ukratko ovo je katastrofa za sve nas od Gradaca do Makarske”.

Osobe koje dolaze iz Bosne i Hercegovine više neće morati imati poseban razlog za dolazak u Hrvatsku i dokazivati nužnost putovanja, ali će morati predočiti jedan od dokaza da su cijepljeni, preboljeli covid ili nedavno testirani.

 

HERCEGOVAČKI PORTAL