Naslovnica Društvo Milorad Dodik se sam prijavio Tužiteljstvu BiH u Sarajevu

Milorad Dodik se sam prijavio Tužiteljstvu BiH u Sarajevu

Dodik se prijavio policiji, otvorena je i telefonska linija za građane: ‘Ako trebate zaštitu…‘

 

RS odgovorila na Inzkov zakon o zabrani negiranja genocida: 10 godina zatvora prijeti onima koji RS nazovu genocidnom tvorevinom.

Policija Republike Srpske štitit će svakoga tko bi mogao biti uhapšen zbog kršenja novog zakona o kažnjavanju negiranja genocida u BiH, najavio je Milorad Dodik. “Ako netko pokuša da uhiti, privodi, policija RS će to sprečavati”, poručio je Dodik, srpski član Predsjedništva BiH. Dodik je u srijedu izjavio da se sam prijavio Tužiteljstvu BiH u Sarajevu zbog negiranja genocida.

Pozvao je sve da odmah dojave policiji ako saznaju da obavještajne službe eventualno djeluju na teritoriju srpskog eniteta: uskoro će biti otvoren poseban broj preko kojeg će građani RS moći javiti policiji ukoliko im je potrebna zaštita, prenosi Dnevnik.ba.

Dodik reagira na novi zakon koji je u srijedu stupio na snagu u Bosni i Hercegovini, kojim se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici, kojeg su potvrdila dva haaška suda. Iz Tužiteljstva BiH potvrdili su da su dobili nekoliko prijava građana u vezi sa stupanjem na snagu novog zakona. Otvoreno je više istraga, prenosi sarajevski portal Slobodna Bosna.

Vlada Republike Srpske potvrdila je zakon kojim se zabranjuje vrijeđanje Republike Srpske: tko bude RS ili njene narode nazvao genocidnim ili agresorskim, kaznit će se zatvorom od šest mjeseci do pet godina. Zakon bi danas trebala usvojiti Narodna skupština Republike Srpske.

Srpski entitet u BiH također usvaja zakon po kojem van snage stavljaju odluku Visokog predstavnika koji je proglasio kaznu za negiranje genocida koji je srpska vojska počinila u Srebrenici u srpnju 1995. Pravno su odluke Visokog predstavnika automatski državni zakon, čemu bi se entiteti morali prikloniti, no vlast u Banjaluci na čelu s Miloradom Dodikom prkosi.

Novi zakon su srpske stranke dogovorile u ponedjeljak: tko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

Ako je kazneno djelo izvršeno na način da se Republika Srpska označi kao agresorska ili genocidna tvorevina ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina – prenosi sarajevski portal Klix.ba. Ako kazneno djelo počini zaposleni u institucijama financiranim iz proračuna, kaznit će se kaznom zatvora od dvije do deset godina.

Vlast Milorada Dodika negira da je u Srebrenici počinjen genocid. Valentin Inzko iskoristio je ovlasti visokog predstavnika da nametne zakone neposredno prije nego što će napustiti BiH i funkciju visokog predstavnika međunarodne zajednice prepustiti Christianu Schmidtu. Već godinama visoki predstavnik ne nameće zakone niti smjenjuje nekooperativne političare, u nastojanju da političari u BiH sami preuzmu odgovornost za svoje postupke, ali i zato što nema konsenzusa u Vijeću za provedbu mira, diplomatskom tijelu koje upravlja radom Visokog predstavnika, s obzirom da je Rusija protiv takvih intervencija.

Srbi su također najavili blokadu državnih institucija tako što neće sudjelovati u njihovom radu.

Dodik je u srijedu pozvao direktora obavještajne agencije SIPA da nijedan Srbin ne bude uključen u procese zbog kršenja zakona o negiranju genocida. “Vjerujem da će i Hrvati prihvatiti da ne postupaju po takvim stvarima, jer će se tako nešto i njima dogoditi ubrzo”, rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

Prvu kaznenu prijavu po novom zakonu podnio je predsjednik skupštine općine Srebrenica Ćamil Duraković, prenosi beogradski RTS. On je prijavio novinara Televizije Republike Srpske Branimira Đuričića, zato što je na Twitteru objavio da kao potomak jasenovačkih žrtava tvrdi da nije bilo genocida u Srebrenici. U izjavi za RTS Đuričić je rekao da ima pravo na svoje mišljenje i da zbog toga ne treba kazneno odgovarati.

“Ako me privedu, ponovit ću ono što sam rekao na Twitteru. Ja se kao potomak jasenovačkih žrtava, kao žrtva nesporno genocida, kao politolog i novinar i kao predsjednik Udruženja novinara RS već dvadesetak godina detaljno bavim istraživanjem genocida.

Zbog toga sam napisao da nikada neću moći pristati na to da je šest milijuna židovskih civila, milijun i pol armenskih civila i više od 700.000 srpskih civila ubijenih u genocidu jednako, zaista velikom i sramnom ratnom zločinu počinjenom nad bošnjačkim zarobljenim vojnicima”, rekao je za Đuričić za RTS.

40.000 građana traži Dodikovo hapšenje

U Republici Srpskoj je u petak 23. srpnja počelo potpisivanje peticije protiv izmjena kaznenog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik, kojima se zabranjuje negiranje genocida. Peticiju je pokrenuo i prvi potpisao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Istovremeno, skoro 40 tisuća građana potpisalo je online peticiju kojom se traži Dodikovo hapšenje, prenosi sarajevski Dnevni avaz.

Peticiju je pokrenuo sarajevski youtuber Amir Hadžić. “Trenutni član Predsedništva BiH već dugi niz godina krši mir i sigurnost svih građana države BiH. To čini svojom retrogradnom politikom i izjavama, koje su gotovo uvijek usmjerene protiv nesrpskog stanovništva u BiH. Mi smo jedina država na svijetu čiji predsjednik poriče vlastitu državu“, piše u obrazloženju peticije.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL