Naslovnica Zanimljivosti Prvi u Europi: Hrvatska uvodi nadzor policijskog postupanja nad migrantima

Prvi u Europi: Hrvatska uvodi nadzor policijskog postupanja nad migrantima

Ne viđa se baš svaki dan da je Hrvatska ponečemu prva u Europi. Ipak, takve stvari su moguće, a to nam je pokazala i činjenica da je Hrvatska prva u Europi koja uvodi nadzor postupanja policije nad migrantima.

 

Ova nova ideja provodit će se na način da će u hrvatskom monitoringu neovisne osobe i organizacije, radit neovisne procjene i tako izravno adresirati kritike koje se znaju čuti od dijela nevladinih udruga o lošem policijskom tretmanu migranata.

Krovno tijelo mehanizma, koje daje polugodišnje i godišnje preporuke, sastoji se od europskih agencija, pravobranitelja, UNHCR-a i Međunarodnog centra za migracije (IOM), glase detalji.

Hrvatska policija je s Komisijom ispregovarao pravni okvir kroz koji će se monitoring provoditi, a dalje je sve u rukama koordinacijskog i savjetodavnog odbora, dok policijski angažman u potpunosti tu prestaje – MUP je stranka koju se nadzire.

Ipak, ovo nije bila hrvatska ideja. Iako je Hrvatska jedina država članica koja je od 2007. imala takav mehanizam, i to na inzistiranje Nizozemske. Provodio se s Nizozemcima i UNHCR-om, da bi se u jednom trenu umjesto Nizozemske uključio Hrvatski pravni centar, i trajao je, uz manje prekide, do 2019. Financirao ga je UNHCR.

Čim je Europska komisija odobrila Hrvatskoj sredstva za taj mehanizam u okviru hitne pomoći za granicu, Hrvatska je taj novac – u dogovoru s EK – namijenila za potrebe granice, policijskih službenika, obroka, prekovremenih sati. To nije dobro prošlo kod dijela nevladinih udruga koje su izrazile želju sudjelovati u mehanizmu.

Kako je u prijedlogu novog europskog Pakta o migracijama i azilu, o kojem se još raspravlja, predloženo da sve članice EU uspostave nezavisan mehanizam nadzora koji bi monitorirao postupanje prema migrantima i izbjeglicama na vanjskim granicama Unije, u Hrvatska se provodi pilot-projekt jer je prva sama osmislila mehanizam.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL