Naslovnica Život Hrvatska Vlada odobrila 450 tisuća eura za izgradnju Kapele hrvatskih svetaca i...

Hrvatska Vlada odobrila 450 tisuća eura za izgradnju Kapele hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske prihvaćen je prijedlog Ministarstva vanjskih i europskih poslova te je odobrena jednokratna financijska potpora od 3.375.000,00 kuna Samostanu Svetog Duha franjevaca konventualaca za izgradnju Kapele hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu.

 

Obrazlažući prijedlog, ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman kazao je, kako je kustodija Svete zemlje darovala teren u Betlehemu te da su za izgradnju hrvatske kapele izdane su dozvole, a sredstva osigurana u državnom proračunu za 2021. te u projekcijama za 2022. i 2023. godinu.

“Izgradnja je procijenjena na 450 tisuća eura, unutrašnjost i inventar bit će obogaćeni umjetničkim djelima koja će darovati hrvatski umjetnici”, rekao je ministar Grlić Radman, piše IKA.

“Naglašavam kako će kapela hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu dati snažan doprinos jačanju i međunarodnoj prepoznatljivosti i pozicioniranju Hrvatske u Svetoj zemlji i svijetu. Promatrajući povijest hrvatskog naroda, Katolička crkva je neizostavna komponenta utkana u nacionalni identitet te humanistički i kulturni razvoj hrvatskog društva.

Hodočasnici u Betlehemu imat će tako prilike upoznati hrvatske blaženike i hrvatsku kulturu”, dodao je.

Kardinal Josip Bozanić blagoslovio je 10. veljače 2020. godine na misi proslave Stepinčeva u zagrebačkoj katedrali kamen temeljac za hrvatsku kapelu koja će se graditi u Betlehemu.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL