Naslovnica Društvo Pogledajte program obilježavanja 28. obljetnice utemeljenja Hrvatske Republike Herceg Bosne

Pogledajte program obilježavanja 28. obljetnice utemeljenja Hrvatske Republike Herceg Bosne

Svečanost obilježavanja 28. obljetnice utemeljenja Hrvatske Republike Herceg – Bosne, održat će se u petak 27. kolovoza.

 

 

Za ovaj dan predviđeno je polaganje vijenaca i paljenje svijeća na dvije lokacije:

11:00 sati – ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, Mostar
19:00 sati – na grobu predsjednika HR HB mr. Mate Bobana, Grude
Za ponedjeljak 30. kolovoza u 19 sati predviđena je Premijera dugometražnog dokumentarnog filma “Zidine” o logorima za Hrvate u Domovinskom ratu (velika dvorana Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače), za koji scenarij: potpisuje Ivo Čolak, a režiju Ivo Čolak i Marko Mikulić, pod produkcijom : SIMBOL, Široki Brijeg za Hrvatsku udrugu logoraša Domovinskog rata u BiH. Film traje 99 minuta.

*Napomena: Zbog scena u filmu ne preporuča se ulazak na projekciju osobama mlađim od 16 godina.

Podsjetimo, Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je hrvatska upravna jedinica u sklopu Republike Bosne i Hercegovine, koja je 28. kolovoza 1993. izrasla iz Hrvatske zajednice Herceg-Bosne utemeljene 18. studenog 1991., kao političke, kulturne, gospodarske i područne cjeline Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Utemeljilo ju je hrvatsko političko vodstvo reagirajući na srpsku agresiju u Hrvatskoj i BiH, da bi se u kolovozu 1993., slijedeći Owen – Stoltenbergov plan mirovni plan, preoblikovala u Republiku.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je, uz Hrvatsku i Republiku BiH, supotpisnica Washingtonskog sporazuma 18. ožujka 1994., kojim je dogovoreno stvaranje Federacije BiH kao zajednice hrvatskog i bošnjačkog naroda, s ciljem kasnijeg federaliziranja cijele države.

Činjenično je nastavila postojati i nakon donošenja Ustava Federacije BiH 30. ožujka 1994. do samoukinuća 14. kolovoza 1996., kada su sve ovlasti Vlade Herceg-Bosne prenesene na Vladu Federacije BiH. Ovaj teritorij je površinom zahvaćao prostor od 10.950 km2.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL