Naslovnica Zanimljivosti Obilježena 28. godišnjica zločina Armije BiH u Uzdolu

Obilježena 28. godišnjica zločina Armije BiH u Uzdolu

U Memorijalnom centru u Uzdolu u općini Prozor-Rama danas se obilježava 28. obljetnica ubistava 29 civila, djece i staraca, kao i 12 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Obitelji ubijenih i mještani prisjećaju su svojih najmilijih te traže odgovornost počinitelja zločina.

 

Polaganjem vijenaca u Memorijalnom centru u Uzdolu te služenjem svete mise za sve poginule obilježena je 28. obljetnica stradanja 41 osobe iz Uzdola.

“Zla i metaka može nestati tek kada se ljudi odluče na to”, poručeno je na obilježavanju 28. obljetnice stradanja u Uzdolu.

Komemoracija, kojoj je nazočilo nekoliko stotina ljudi, ove se godine neznatno razlikovala u svečanosti i komemoraciji prethodnih, zbog pridržavanja propisanih mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, rekao je Mladen Topić.

Kazimir Zelenika, mještanin Uzdola, za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) prisjetio se 14. rujna 1993. godine, kada je ostao bez članova najuže obitelji.

“Izgubio sam oca, izgubio sam majku, izgubio sam najstariju kćerku Jadranku”, kaže on i dodaje kako su, zbog veličine sela, svi stanovnici bili jako bliski prijatelji i rodbina.

“Teško je bilo u tim trenutcima… Nisam mogao ni plakati, neki zanos te vuče dalje”, prisjeća se Zelenika trenutaka koje je proživio toga dana.

Kako navodi, selo je gorjelo sa svih strana kada je on stigao do njega u sedam sati ujutro 14. rujna.

Josip Prskalo, mještanin Uzdola, kaže da je u njegovoj kući ubijeno pet osoba.

“Jedna žena koja je ubijena izgorjela je tako da su ostali mali tragovi od te žene”, prisjeća se on.

On kaže kako su pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), odnosno pripadnici Samostalnog prozorskog bataljona pod zapovjedništvom Envera Buze, upali u selo oko pet ili šest sati ujutro te su ubili više desetina osoba, među kojima gotovo 30 civila.

“Od tih osoba bilo je 12 vojnika, ostalo su bili civili, među kojima je evo, nažalost, bilo i djece i starijih ljudi, čak i invalida. Nisu birali ni oružje ni sredstvo, dakle ubijali su sve ispred sebe”, kaže Prskalo.

Sud BiH donio je u lipnju 2021. drugostupanjsku presudu kojom je Enver Buza, kao v.d. komandanta Samostalnog bataljona Prozor ABiH, osuđen na osam godina zatvora za zločin u Uzdolu u općini Prozor-Rama. Apelaciono vijeće je u tom slučaju konstatiralo da je Buza fizički bio blizu mjesta zločina, a kasnije od Službe javne bezbjednosti (SJB) imao informacije o zločinu, dodavši da nije naredio istragu o dešavanjima u Uzdolu.

“Žalbeno vijeće je, uvažavanjem dokaza, utvrdilo da je okrivljenik, kao nadređena osoba, sa stvarnim i učinkovitim nadzorom nad pripadnicima bojne koji su pod izravnom kontrolom okrivljenika izvršili napad na Uzdol i nedjelovanjem ubili 27 civila”, rekao je predsjednik Žalbenog vijeća Žalbenog vijeća Tihomir Lukes tijekom izricanja presude.

“Jednostavno su išli od kuće do kuće i ubijali. Nekoga u krevetu, nekoga na vratima, nekoga oko kuće uglavnom, ti prizori su bili stravični”, kaže Ante Šimunović iz Udruge Treće bojne brigade Rama i branitelja Uzdola.

On kaže kako je bio u skupini koja je došla na Uzdol neposredno nakon masakra. Naglašava da ni jedan direktni počinitelj nije osuđen za zločine te da se točno zna tko je bio tu i koje formacije su bile prisutne u selu.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL