Naslovnica Život U BiH se 37 posto građane ne želi cijepiti protiv covida-19

U BiH se 37 posto građane ne želi cijepiti protiv covida-19

Gotovo 37 posto građana Bosne i Hercegovine ne želi se cijepiti protiv covida-19 u strahu od neželjenih posljedica, pokazuje online istraživanje objavljeno u vrijeme razmjerno visokog broja novozaraženih i umrlih od posljedica bolesti u toj zemlji.

 

Agencija Valicon predstavila je rezultate ispitivanja provedeno na više od 500 osoba u razdoblju od 3. do 7. rujna prema kojima čak 187 od 509 anketiranih koji do sada nisu cijepljeni ističe da to ne žele ni u budućnosti.

To predstavlja oko 36,7 posto ukupno anketiranih.

Po ranijim podacima u BiH je cijepljeno oko 30 posto pučanstva

Negativne posljedice su glavni razlog zašto građani odbijaju primiti cjepivo protiv koronavirusa.

Istraživanje pokazuje da je gotovo polovica antivaksera, odnosno njih 46 posto strahuje od posljedica cjepiva, odnosno eventualnih nuspojava.

Znatan postotak od čak 29 posto navodi nepovjerenje u cjepivo protiv COVID-19, te općenito cijepljenje kao razlog necijepljenja.

Na upit što bi pojedince, koji još nisu cijepljeni protiv COVID-19 i ne kane se cijepiti ni u budućnosti, moglo potaknuti da promijene razmišljanje, kod petine bi to bila veća dostupnost informacija o sigurnosti cjepiva.

Istodobno njih 17 posto bi se cijepilo samo kada bi na to bili primorani.

Ovo istraživanje pokazalo je i da se u BiH oko 51 posto građana protivi uvođenju obveznog cijepljenja punoljetnih građana; 30 posto podržava tu ideju, a 19 posto nema stav.

U posljednja 24 sata u BiH je testiranjem utvrđeno 905 novozaraženih osoba, a 30 pacijenata preminulo je od povezanih posljedica s covidom.

Vjerojatnost da će osobe koje nisu cijepljene završiti u bolnici zbog komplikacija povezanih s covidom-19, deset je puta veća u usporedbi s potpuno cijepljenim pojedincima, a istodobno je vjerojatnost da će necijepljeni umrijeti od covida jedanaest puta veća u odnosu na cijepljene, objavio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) na temelju triju istraživanja.

Njima je utvrđeno i da je vjerojatnost da će se necijepljeni zaraziti koronavirusom pet puta veća u odnosu na cijepljene te je 10 puta manja mogućnost da se cijepljeni razbole tako teško da im je potrebna hospitalizacija, također u odnosu na cijepljene osobe, prenosi američki nacionalni javni radio (NPR).

CDC je proučavao slučajeve covida, hospitalizacija i smrti u 13 saveznih država. “Istraživanjem nudimo dodatne dokaze o snazi cjepiva”, kazala je dr. Rochelle Walensky, direktorica CDC-a.

“I kao što potvrđujemo jednom studijom za drugom – cijepljenje djeluje” dodala je.

No istraživanja, čiji se rezultati temelje na podacima prikupljenim među 600.000 Amerikanaca od 4. travnja do 17. srpnja, pokazala su da učinkovitost cjepiva pada otkako je delta varijanta postala dominantna.

Jedno objašnjenje bi moglo biti postupno slabljenje imuniteta, a drugo da delta na ‘dovitljiviji’ način uspijeva izbjeći zamke imunosnog sustava. No može se raditi i o kombinaciji dviju pretpostavki.

Rezultati studije su pokazali da je u borbi s delta varijantom od triju cjepiva odobrenih u Americi najuspješnije Modernino. Ono štiti 95 posto, Pfizerovo 80, a cjepivo Johnson&Johnsona 60 posto.

To odgovara rezultatima manje studije klinike Mayo iz kolovoza koja je također pokazala da Modernino cjepivo bolje štiti od delte nego Pfizerovo.

Po procjeni CDC-a, 99 posto novih zaraza u SAD-u sada izaziva delta varijanta koronavirusa.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL