Naslovnica Društvo Komšić lagao ili počeo halucinirati? U Predsjedništvu BiH zaključili kako nije bilo...

Komšić lagao ili počeo halucinirati? U Predsjedništvu BiH zaključili kako nije bilo sjednice

U ponedjeljak 9. kolovoza kasno navečer održana je telefonska sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je u posljednji tren pred istek mandata imenovano novo-staro Upravno vijeće Centralne banke (CB) BiH.

 

 

Barem su tako tvrdili iz kabineta drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Konroverzna telefonska sjednica Predsjedništva BiH, koju je sazvao predsjedavajući Željko Komšić o temi imenovanja Upravnog vijeća Centralne banke BiH nije održana 9. kolovoza 2021. godine, rečeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Tada je iz ureda Željka Komšića priopćeno da je sjednica u toku te da su on i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović glasovali za imenovanje novog-starog sastava Upravnog vijeća, ali da se satima čeka odluka trećeg člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

”Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je nakon nekoliko sati neizjašnjavanja na telefonskoj sjednici sazvanoj o temi imenovanja novog Upravnog vijeća Centralne banke BiH ipak odlučio sudjelovati i glasovati o točki dnevnog reda. Sjednicu je sazvao predsjedavajući Željko Komšić koji je sa drugim članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem glasovao za imenovanje novog-starog Upravnog vijeća Centralne banke BiH. Milorad Dodik je glasovao protiv što znači da će stari saziv Upravnog vijeća dobiti novi mandat”, priopćeno je tada iz Predsjedništva BiH.

Sutradan, 10. kolovoza, iz kabineta Milorada Dodika je priopćeno da ni on ni njegovi suradnici nisu sudjelovali na telefonskoj sjednici. U demantu je navedeno da telefonska sjednica uopće nije održana.

Šef njegovog kabineta je kazao da je samo poslan email s porukom “Nismo saglasni”, što se odnosilo na stav kabineta o održavanju sjednice, a ne na glasovanje o imenovanju novog Upravnog vijeća Centralne banke BiH.

Inače, u razdoblju u kojem je navodno održana sjednica, trebao je isteći mandat aktualnog vijeću, a samim tim i guverneru Senadu Softiću.

Zakon o Centralnoj banci BiH ne poznaje ni tehnički ni v.d. mandat stoga je bilo potrebno da se imenuje novo Upravno vijeće koje će izabrati guvernera.

Milorad Dodik je tada najavio kako će bojkotirati rad državnih institucija odnosno Predsjedništva Bosne i Hercegovine, što je i učinio iako je iz Predsjedništva pripćavano drugačije.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL