Naslovnica Najave SPLIT: SVJETSKO PRVENSTVO U BRIŠKULI I TREŠETI

SPLIT: SVJETSKO PRVENSTVO U BRIŠKULI I TREŠETI

Tradicionalna dalmatinska konoba Radunica smještena u istoimenom kultnom splitskom kvartu organizira turnir kojim želi popularizirati i odati čast najpopularnijim dalmatinskim kartaškim igrama.

 

Briškula i trešeta dio su dalmatinskog nasljeđa i ujedno najstarije kartaške igre na ovim prostorima. Poneki venecijanski zapisi nam govore da se igraju još od još od 18. stoljeća. Igra se iz Italije proširila i uzduž Dalmacije i postala često viđen prizor na domaćim kalama i pjacetama.

Kako bi vratili duh staroga Splita, konoba Radunica organizira Svjetsko prvenstvo u briškuli i trešeti koje će se igrati kroz cijeli listopad u turniru na ispadanje u kojem će sudjelovati veliki broj ekipa.

Izvlačenje parova i početak turnira nas očekuje u petak 1. listopada, a sam raspored igranja će se prilagođavati u dogovoru sa sudionicima.

Kotizacija za natjecatelje iznosi 100 kn po ekipi, a ukupan fond uplata se dijeli između prve tri ekipe, s tim da će dobitnici osim novčanih nagrada osvojiti i nagrade sponzora Pana i Pepsija, te pehar na najbolju ekipu. Obitelj Rubić koja vodi Konobu Radunica nam je otkrila da među prijavljenima već ima dosta ekipa te da očekuju odlično atmosferu i zabavu tijekom turnira. Natjecatelje su pozvali da se okušaju u ovoj igri i dokažu se kao pravi majstori igranja briškule i trešete u tandemu.

Igre na karte, briškula i trešeta, zaštitni su znak svakog dalmatinskog mjesta, na obali, otocima ili u zaleđu. Gdje god se igralo, partije karata uvijek su imale poseban žar u skladu s mediteranskim temperamentom, no u pozitivnom svjetlu koje je omogućilo ovoj igri da ostane duboko ukorijenjena u tradiciju vežući ljude na poseban način. I nisu samo igrači bili – što bi se ono reklo – „attento“, već su i promatrači znali biti poprilično glasni, posebno ako se igralo negdje vani ili u većem društvu. Duboka koncentracija, motiranje i gestikulacija na sve strane, čas grobna tišina, čas svi uglas, a u igrača ruka spremna kao u kauboja na okidaču… Za vrijeme trešete nije se smjela čuti niti mušica – samo strišavanje ili udarac šake od stol, a za vrijeme briškule sijevale su poruke signalima i kratkim dogovorima, poput kakvog posebnog šifriranog jezika kojeg mogu razumjeti samo vrsni poznavatelji igre.

Prijaviti se možete pozivom na 091 939 4934, a više informacija pronađite na Facebook i Instagram stranicama konobe Radunica.

 

HERCEGOVAČKI PORTAL