Naslovnica Društvo Europska unija ne može garantirati sigurno članstvo balkanskim državama

Europska unija ne može garantirati sigurno članstvo balkanskim državama

Europska unija, u strahu od političke reakcije u državama članicama, ne može više garantirati sigurno članstvo u budućnosti za šest balkanskih država, kojima je svojevremeno to obećano, prenosi Reuters riječi četvorice diplomata i tekst internog dokumenta.

 

Kako piše Reuters, ćorsokak oko deklaracije za Samit EU i balkanskih lidera 6. listopada je „najniža točka“ strategije EU da pridruži Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju, Sjevernu Makedoniju i Kosovo europskom bloku. Dodaju da se to podudarilo sa aktualnim tenzijama između Beograda i Prištine.

Bruxelles je na samitu planirao da obnovi obećanje dato prije 18 godina o „nedvosmislenoj podršci europskoj perspektivi Zapadnog Balkana“, navodi se u nacrtu deklaracije u koju je Reuters imao uvid 11. rujna. Taj plan je propao nakon najmanje dvije runde razgovora koje su se završile bez dogovora.

Države članice ne žele jasno da se odrede, ali bogatije države, poput Danske, Francuske i Nizozemske, plaše se da se ne ponovi greška „brzog ulaska u Uniju“ kao što se to desilo s Bugarskom i Rumunjskom 2007. godine, kao i neuspješna migracija radnika iz istočne Europe u Veliku Britaniju, koja je mnoge Britance okrenula protiv EU.

Bugarska se protivi učlanjenju Sjeverne Makedonije zbog njihovog spora oko jezika.

S druge strane, dodaje se, Kina i Rusija su povećale ulaganja i utjecaj. Navodi se da je Srbija u siječnju bila prva država u Europi koja je dobila kinesko cjepivo protiv koronavirusa za masovnu imunizaciju.

„Ponašaju se loše kako bi privukli pažnju EU“

Podsjećaju da su trupe NATO pojačale broj ophodnji na Kosovu zbog toga što su lokalni Srbi blokirali put blizu prijelaza ka Srbiji, nezadovoljni zabranom Prištine da vozila sa srbijanskim tablicama uđu na Kosovo.

Također, ističu, EU i sama pogoršava tenzije u regionu gdje živi 20 milijuna ljudi, pošto su građani Balkana sanjaju o ulasku u EU još od kraja ratova u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina.

„Moraju se ponašati loše kako bi privukli pažnju. Na Balkanu je došlo do pogoršanja situacije jer su u centrima EU izgubili interesiranje za njih“, rekao je neimenovani briselski diplomata zadužen za politiku oko Balkana.

Zbog svega ovoga, EU i SAD su pozvali na smirivanje situacije, a predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je započela trodnevnu posjetu, tijekom koje će obići svih šest balkanskih zemalja, kako bi pokazala posvećenost EU regionu.

Međutim, naglašavaju da je kredibilitet EU opao, naročito nakon što su Nizozemska i Francuska privremeno zaustavile proces proširenja prije dvije godine, a sada ga Bugarska blokira.

Beograd i Priština se, s druge strane, osjećaju iznevjereno od SAD-a, nakon što ih je prije godinu dana u Bijelu kuću pozvao tadašnji predsjednik Trump i naveo da potpišu sporazum o ekonomskoj normalizaciji, koji je potom propao. Također, EU nije održala obećanje o bezviznom režimu za građane Kosova.

„Dokle god postoje države članice koje vjeruju da ne treba dalje širiti EU, do tada nećemo ništa postići“, smatra John O’Brennan, ekspert za eurointegracije s univerziteta Mejnut u Irskoj.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL