Naslovnica Društvo Plenković poručio: Izborni zakon treba spriječiti izborni inženjering protiv Hrvata

Plenković poručio: Izborni zakon treba spriječiti izborni inženjering protiv Hrvata

“Naša je pozicija prirodna i normalna, mi imamo ustavnu obvezu skrbiti o Hrvatima izvan RH. HDZ ima dodatnu obvezu”, ističe Plenković.

 

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković rekao je danas kako ne zna što je rečeno na jučerašnjem sastanku predsjednika RH Zorana Milanovića i predsjednika Stranke demokratske akcije iz BiH Bakirom Izetbegovićem.

“Moja politika su partnerski, kvalitetni odnosi s BiH. Pokazujemo privrženost Hrvatske za što tješnje povezivanje s BiH. Naša pozicija nije od jučer”, rekao je premijer, rekavši kako već godinama govori isto te da je “euforija malo neobična”.

“Postoje tri važna trenutka međunarodne zajednica prema BiH. Postoji slika iz 1995., ona se događa nakon što je RH svojim akcijama oslobodila dijelove teritorija BiH. Nakon toga slijede druge slike. Poput slika kroz presude za predmet Sejdić-Finci. Postoji i treća, kad nemate više nijednog aktera koji se sjeća tog razdoblja i tko zna tko je bio tko. Sada tu temu vode neki drugi akteri i pokušavaju naći rješenje. Mi se protivimo banalizaciji i simplifikaciji koja ide od Daytona do Bruxellesa. Na otpor nailazi ta vrsta pojednostavljenja priče u BiH. Naša je zadaća da tumačimo to međunarodnoj zajednici”, nastavio je premijer.

“BiH je zemlja koja je najviše upućena na nas i mi na nju, od svih naših susjeda. Naša je pozicija prirodna i normalna, mi imamo ustavnu obvezu skrbiti o Hrvatima izvan RH. HDZ ima dodatnu obvezu. To su sve teme koje su naš dnevni red svakog dana i tko god u tom procesu može pomoći, dobro je došao. Mi želimo da izborni zakon bude takav da se izbjegne inženjering, da se izbjegne da se glasovima jednog naroda bira predstavnik drugog”, zaključio je Plenković.

 

HERCEGOVAČKI PORTAL