Naslovnica Društvo Ništa od članstva u Europskoj uniji za BiH, Srbiju, Albaniju…

Ništa od članstva u Europskoj uniji za BiH, Srbiju, Albaniju…

Predstavnici država Europske unije danas će na neformalnom summitu EU-Zapadni Balkan u Sloveniji potvrditi europsku perspektivu te regije, stoji u nacrtu izjave koja bi trebala biti prihvaćena, ali bez navođenja vremenskog okvira u kojemu bi te zemlje mogle računati na članstvo.

 

“EU potvrđuje nesumnjivu potporu europskoj perspektivi Zapadnog Balkana i pozdravlja privrženost partnera na Zapadnom Balkanu europskoj perspektivi koja je u uzajamnom strateškom interesu”, navodi se u nacrtu izjave koju će na sastanku na Brdu kod Kranja prihvatiti lideri članica Europske unije.

Nije prihvaćen prijedlog Slovenije

Neformalni summit središnji je događaj slovenskog predsjedanja Vijećem Europske unije, a Slovenija, koja želi što bržu integraciju regije u EU, po neslužbenim je vijestima predlagala da se iz geopolitičkih razloga u dokumentu navede da te zemlje u članstvo treba primiti do 2030.

Sve države u regiji svjesne su da u Uniji ne postoji oduševljenje takvim širenjem, no očekuju konkretniji vremenski okvir kad mogu računati na članstvo. Međutim u predloženom dokumentu neće biti vremenskog okvira, a izbjegava se i sam izraz “širenje”, javljaju slovenski mediji.

Zemlje podijeljene o brzini pristupanja novih članica

Albanija, Sjeverna Makedonija, Srbija, BiH, Kosovo i Crna Gora žele se priključiti bloku, a njihova nastojanja ujedno pokazuju i razlike u gledanju na to pitanje među članicama Europske unije.

Dok Hrvatska, Austrija, Slovenija i Njemačka upozoravaju da bi predugo čekanje moglo dovesti regiju pod velik utjecaj drugih država, prije svega Rusije i Kine, Francuska, ali i Danska i Nizozemska, imaju rezerve prema prebrzom približavanju, piše Hina.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL