Naslovnica Sport Donosimo raspored Hrvatske do kraja kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo

Donosimo raspored Hrvatske do kraja kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo

Nastavljena je velika borba Hrvatske i Rusije u skupini H kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Hrvatska je u sedmom kolu slavila 3:0 protiv Cipra, a Rusija s 1:0 protiv Slovačke.

 

Hrvatska i Rusija imaju po 16 bodova, šest više od Slovenije i sedam više od Slovačke. Prednost Hrvatske je bolji raspored jer do kraja kvalifikacija dočekuje Rusiju i Slovačku te gostuje na Malti. Ruse još čekaju gostovanje u Sloveniji i domaća utakmica sa Ciprom.

Slovencima i Slovacima za prvo mjesto trebaju sve pobjede te da Hrvatska i Rusija izgube sve utakmice do kraja i odigraju međusobno neriješeno. Najrealniji scenarij je da Hrvatska i Rusija slave u preostalim utakmicama te u posljednje kolo uđu bodovno izjednačene pa bi tad u slučaju remija odlučivala gol-razlika.

Hrvatska ima bolju gol-razliku od Rusije i zbog toga je trenutno na prvom mjestu (11:1 u odnosu na 11:4), piše Index.hr.

Ovo su najteže kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u povijesti, u kojima Hrvatska mora biti prva u grupi ako želi izravno ići dogodine u Katar. Ako na kraju bude druga u grupi, put do SP-a bit će joj, kao i za ostale drugoplasirane reprezentacije iz europskih skupina, najteži otkako postoje dodatne kvalifikacije.

Izravni odlazak na SP osigurat će samo deset pobjednika skupina, dok će deset drugoplasiranih reprezentacija ići u dodatne kvalifikacije. Novost je i da će im se tamo pridružiti i dva pobjednika skupina Lige nacija sezone 2020/21., ali oni koji se nisu izravno plasirali na SP i koji nisu osigurali dodatne kvalifikacije kao drugoplasirani u kvalifikacijskim skupinama za SP.

Tako sakupljenih 12 reprezentacija neće kao do sada igrati u šest parova po dvije utakmice dodatnih kvalifikacija, odakle pobjednici odlaze na SP. U dodatnim kvalifikacijama za ovo SP reprezentacije će se boriti podijeljene u tri skupine. U njima će se igrati samo po jedna nokaut-utakmica. Ovakav filter dat će još tri europske reprezentacije koje će osigurati odlazak na SP.

Raspored Hrvatske i Rusije do kraja kvalifikacijske skupine za SP 2022.:

Hrvatska – Slovačka, Slovenija – Rusija 11. listopada

Malta – Hrvatska, Rusija – Cipar 11. studenoga

Hrvatska – Rusija, 14. studenoga

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL