Naslovnica Društvo Nijedan predstavnik hrvatskog naroda neće dozvoliti da se konstitutivni narodi izbrišu iz...

Nijedan predstavnik hrvatskog naroda neće dozvoliti da se konstitutivni narodi izbrišu iz Ustava

“Rekao sam više puta da se etnički predznak može brisati. To nije etnička odrednica. Ne vidim etničke predznake u Ustavu. Postoji jasna odrednica konstitutivnih naroda. Ako će se u to dirati, onda se Ustav mora mijenjati. Nijedan predstavnik hrvatskog naroda neće dozvoliti da se konstitutivni narodi izbrišu iz Ustava”.

 

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik HDZ-a osvrnuo se na današnji susret s predsjedavajućim Doma naroda Bakirom Izetbegovićem (SDA) i još jednim zamjenikom ovog doma Nikolom Špirićem (SNSD).

Njih trojica danas su razgovarali o eventualnoj deblokadi rada ove zakonodavne institucije. Upitan što je zaključak današnjeg susreta, odgovorio je da je zaključak da nikada nismo bili u većoj političkoj situaciji od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Komentirao je najavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da će Republika Srpska onemogućiti djelovanje SIPA-e u ovom entitetu, da neće više sudjelovati u radu Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), da će osnovati svoju obavještajnu agenciju te da će uskratiti suglasnost za postojanje Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) i Oružanih snaga (OS).

“Republika Srpska, kao i Federacija BiH, je do zavidnog nivoa samostalna. To je Dayton, Aneks 4 jasno definirao. Moja molba svima koji vole Bosnu i Hercegovinu jeste da čitaju Ustav. Ustav je Ustav i čini se da ćemo ga teško promijeniti”, ocijenio je Čović.

Obrazložio je svoje viđenje pitanja etničkog identiteta u Ustavu Bosne i Hercegovine. Podcrtao je da politički predstavnici Hrvata, kako je izjavio, neće dozvoliti brisanje konstitutivnih naroda iz Ustava.

“Rekao sam više puta da se etnički predznak može brisati. To nije etnička odrednica. Ne vidim etničke predznake u Ustavu. Postoji jasna odrednica konstitutivnih naroda. Ako će se u to dirati, onda se Ustav mora mijenjati. Nijedan predstavnik hrvatskog naroda neće dozvoliti da se konstitutivni narodi izbrišu iz Ustava”, naglasio je.

Izetbegović je nakon ovog sastanka poručio Dodiku da njegove najave nisu provodive te da je spreman razgovarati s njim, kako je rekao, jedan na jedan. Špirić je ocijenio da je današnji razgovor bio “drugarski”.

Dodik uvjetuje razgovor s Izetbegovićem o rješavanju ključnih problema time da u njima ne posreduju međunarodni službenici. Izetbegović mu je odgovorio da na to neće pristati ocijenivši da Ured visokog predstavnika (OHR) postoji da bi rješavao važna pitanja.

Najave da će bošnjačka politika nastaviti majorizirati sve nebošnjake gdje god je to moguće dolaze sa svih relevantnih sarajevskih političkih adresa, ponajviše od Bakira Izetbegovića osobno. Gotovo je sasvim izvjesno da će na izborima 2022. godine bošnjačka politika pokušati zadržati Komšića u Predsjedništvu, uzeti kontrolni paket u svim klubovima Federalnog doma naroda, formirati Vladu FBiH po uzoru na Platformu te pokušati ovladati i hrvatskim Klubom u državnom Domu naroda. Time bi ovladala i hrvatskim dijelom vlasti na državnoj razini.

Postoji i “hrvatski odgovor” na ove težnje?

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL