Naslovnica Gospodarstvo U oživljavanje čapljinske “Laste” već je uloženo preko 20 milijuna KM

U oživljavanje čapljinske “Laste” već je uloženo preko 20 milijuna KM

Foto: Hercegovački portal

Omiljene štrudle s okusom smokve, čajni kolutići, neodoljivi vafli, keksi i krem štapići uskoro bi ponovno mogli zamirisati Cvijetom Hercegovine.

 

Početni šok i nevjericu kada je u pitanju nekadašnji ponos doline Neretve, zamijenila je jedna od najpozitivnijih gospodarskih priča u državi: grudska „Violeta“ koja diže iz pepela čapljinsku „Lastu“.

Međutim, pitanje koje se postavlja već otkako su sami radovi krenuli jest: Kad će? Posjetili smo tim povodom gradilište na rubu Čapljinskog polja, gdje je nekadašnji gigant već dobrano narastao i visinom i širinom.

Međutim, pitanje koje se postavlja već otkako su sami radovi krenuli jest: Kad će? Posjetili smo tim povodom gradilište na rubu Čapljinskog polja, gdje je nekadašnji gigant već dobrano narastao i visinom i širinom.

Sunčan dan izmamio je dobro raspoloženje i kod radnika koji su već navikli na znatiželjne poglede i novinare koji ih fotografiraju te su uz pokoju šalu neometano nastavili s radom. Dok jedni rade na uređenju vanjskog izgleda „Laste“, drugi su se već ozbiljno zaokupili strojevima.

NAJKVALITETNIJI STROJEVI, SOLARNI PANELI, TESTIRANJE PROIZVODA…

Znatiželja nas je, naime, odvela i u unutrašnjost tvornice, kroz koju nas je provela mlada  Ljubušanka, voditeljica projekta Marija Tolić. Kroz razgovor za Dnevnik.ba, otkrila nam je kako je projekt u završnoj fazi, kada su u pitanju građevinski radovi i instalacije strojeva, stoga su već i pred početkom testiranja i samih proizvoda.

„Svima nam je u cilju da povećamo proizvodnju, a s njom i broj novih radnih mjesta. Naravno, prvo moramo vidjeti kolika će biti potreba proizvodnje i tržišta“, izjavila je za Dnevnik.ba Tolić.

Kroz šetnju tvornicom imali smo priliku vidjeti raznovrsne strojeve, inače najkvalitetnije na tržištu, koji su već sklopljeni i samo čekaju na proizvodnju. Oprema je talijanskog i njemačkog porijekla, dok su trake proizveli Švicarci.

Iskoristili smo priliku i popeli se i na krov gdje nas je dočekao još jedan atraktivan novitet: postavljeni su solarni paneli koji će omogućiti tvornici da sama proizvodi struju za svoje pogone.

„Trenutno se na krov Laste postavlja dovoljno solarnih panela da se opskrbljiva proizvodnja tijekom cijelog dana. Čitava proizvodnja odvijat će se koristeći solarnu energiju“, otkrila nam je Tolić.

Ni pandemija koronavirusa, koja je jedno vrijeme bila zaustavila skoro cijeli svijet, nije zaustavila ovu veliku investiciju u Cvijet Hercegovine kao ni radove koji se konstantno odvijaju zadnjih dvadesetak mjeseci.

„Pandemija je možda malo usporila neke procese, ali nikako ih nije zaustavila. Kroz krizno razdoblje smo možda malo teže komunicirali s dobavljačima i sporije nalazili neke izvođače radova, ali cijeli taj period radovi su se neprestano odvijali. Nadamo se da će ubrzo Čapljina opet mirisati na kekse i vafle“, poručila je voditeljica projekta.

PRORAČUN PREŠAO 20 MILIJUNA KM

Faza instalacije tehnologije i strojeva je pri kraju, a zatim slijedi probna faza. Potvrdio nam je to i Petar Ćorluka, vlasnik grudske „Violete“ koji je kupio čapljinsku Lastu i bez obzira na pandemiju koronavirusa ostao ustrajan u pokretanju nekadašnjeg giganta. Plan je bio uložiti 20 milijuna KM u ovaj projekt, no, sudeći prema proračunu, uloženo je i mnogo više.

„Nemam točne podatke iz računovodstva, ali sigurno je uloženo više od 20 milijuna KM. Proračun je već dobro premašen. Sve je dosta i poskupilo, tako se odrazilo i nas“, otkriva za Dnevnik.ba Ćorluka.

Iako je već velik broj radnika zaposlen na instalacijama, kad krene proizvodnja i prodaja, bit će ih zaposleno još i više. Međutim, kako Ćorluka ima moderan pristup pokretanju pogona, jednako tako strateški razmišlja i o zapošljavanju.

„Prije je bilo u socijalizmu: napravi se tvornica, primi se 500 radnika i za dvije godine propadne jer ne bude konkurentna. Mi moramo biti konkurentni i zato u fazama primati radnike i puštati smjene. Danas je konkurencija prejaka, a tržište je prezasićeno. Zato je najvažnije osvajanje toga tržišta i prodaja proizvoda, proizvoda koji moraju biti kvalitetni i sami po sebi konkurentni. Prošla su vremena kad je bilo dovoljno samo napraviti tvornicu i proizvoditi“, priča nam Ćorluka.

SVE MORA BITI SAVRŠENO

Plan je, dodaje, prvo unaprijediti stare proizvode, napraviti ih što boljima i konkurentnijima, a kad to bude prihvaćeno, onda bi mogli puštati i nove proizvode.

„Nećemo puštati ništa dok ne bude sto posto usavršeno i dok ne budemo apsolutno zadovoljni sa svime. Bolje da bude malo kasnije, ali kako treba, nego požuriti pa da izađemo na tržište s bilo kakvim problemima“, navodi.

Kada će točno čapljinska „Lasta“ krenuti s radom, nije još siguran, no, kada krene, radnih mjesta će sigurno biti za razne struke. Naglasak će posebno biti na zapošljavanju obrazovanih kadrova sa modernim zanimanjima.

„Danas je u proizvodnji najmanji broj ljudi. Nije to ni popularno zanimanje jer se zamjenjuje robotima. Međutim, broj novih radnika sigurno neće biti mali jer imaju nova, potrebna zanimanja. Nikad nije potražnja za radnicima bila veća. Nama trebaju informatičari, dizajneri, marketinški stručnjaci, stručnjaci za prodaju, stručnjaci za analize tržišta i izvoznih tržišta… Fokus je na tome i da radnik više doprinese i više zaradi“ opisuje nam direktor „Violete“.

Na pitanje o potencijalnim novim ulaganjima i projektima, Ćorluka navodi kako uvijek istražuju tržište gledajući što je atraktivno.

„Imamo posebne timove ljudi koji rade istraživanja o tržištu, o tomu što bi nama moglo biti zanimljivo, što bi nas ojačalo i što bi moglo dovesti do izgradnje novih vrijednosti. Gledamo gdje možemo napraviti prednost“, zaključuje.

KAD ČUJETE „LASTA“ – POMISLITE: ČAPLJINA

A koliko je svako radno mjesto zlata vrijedno, za potrebe ovog teksta potvrdio nam je i gradonačelnik Grada Čapljine dr. Smiljan Vidić. Nije mogao sakriti radost i zadovoljstvo zbog ovog velikog projekta koji će vratiti Čapljini simbole po kojima je bila prepoznatljiva. On smatra kako je dodatna vrijednost novih radnih mjesta to što su ona upravo vezana za proizvodnju.

„Jasno da je ‘Lasta’ nešto što odmah asocira na Čapljinu, a isto tako kad se kaže Čapljina odmah se sjetimo i ‘Laste’. Cijela priča oko stečaja odvila se na najbolji mogući način i mislim da nismo mogli poželjeti boljeg investitora od g. Petra Ćorluke. Otkupljen je i sam brand ‘Laste’ i nastavit će  se proizvoditi upravo oni proizvodi po kojima je bila prepoznatljiva, ali naravno i mnogi drugi“, istaknuo je za Dnevnik.ba gradonačelnik Smiljan Vidić.

Zaključci gradonačelnika bili su svakako puna podrška Ćorluki kako u administraciji tako i u ljudstvu, istaknuvši kako su sve relevantne službe na usluzi.

Potpuna rekonstrukcija „Laste“ privodi se kraju, a ostaje nam samo čekati dobro poznati miris keksa i vafla u, kako je najavljeno, nikad kvalitetnijem izdanju.

Opis nije dostupan.

Opis nije dostupan.
Foto: Hercegovački portal

 

HERCEGOVAČKI PORTAL