Naslovnica Crkva POVIJESNA FOTOGRAFIJA: Na njoj su kardinal Puljić i fra Bonifacije

POVIJESNA FOTOGRAFIJA: Na njoj su kardinal Puljić i fra Bonifacije

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić svečano je blagoslovio kapelu u rodnoj kući časnog sluge Božjega Petra Barbarića u Šiljevištu u Klobuku.

 

Na misnom slavlju u Šiljevištu koncelebrirali su mnogi svećenici, a kardinal Puljić u početku je zahvalio pokojnom Stanku Barbariću koji je pomagao u raznim crkvenim projektima, a koji je uredio svetište svog pradjeda, sluge Božjega Petra Barbarića u rodnom Šiljevištu, a zatim ga darovao Crkva.

Nekoliko tjedana prije svoje smrti, u rujnu prošle godine, brat fra Bonifacija Barbarića fratra u Čapljini, Stanko Barbarić inače uspješan poslovni čovjek koji je dio svoje karijere proveo i u Londonu, cjelokupno imanje darovao je travničkom sjemeništu, odnosno Vrhbosanskoj nadbiskupiji, kako bi Petrovo rodno mjesto bilo zajednička uprava s onom u Travniku.

Nakon svete mise na web stranici Hercegovačkiportal.com objavljena je fotogalerija događaja. I dvije fotografije posebno se ističu. Na njima vidimo nadbiskupa, metropolita Vrhbosanske nadbiskupije i kardinala Vinka Puljića, a s njim u društvu fra Bonifacija Barbarića, župnika u Čapljini. O detaljima razgovora dvojice svećenika ne zna se ništa, ali kako obojica prolaze kroz mučeništvo, teme su zasigurno bile zanimljive i iscrpne.

Naime, poznato je da je kardinal Vinko Puljić najteže ratne dane proveo u Sarajevu, bio na meti ubojica, a u posljednje vrijeme radikali s raznih strana nisu mu dali mira, ali on čvrsto stoji na putu vjere, spreman dati svoj život za Kristovu Crkvu. S druge strane, Br.

S druge pak strane fra Bonifacije Barbarić, franjevac koji je bio zatvaran od strane jugokomunističkih vlasti i čiji najteži progon, od svojih, počinje u eri Ratka Perića, a ni danas nije završen, a fra Bonifacije i u 87. godini nosi svoj teški križ i vjeruje u ispravljanje nepravde nanesene fratrima Čapljine, Gruda, Širokog Brijega, Mostara, Ljubuškog, Čitluka…

Hoće li ova povijesna fotografija doprinijeti pomirenju i ostanku fratara na stoljetnim područjima, kao i ublaženju kazni koje su iz Centra moći u Hercegovini tako bešćutno ispisivali i lažno svjedočeći slali u Vatikan oni koji su se borili da otmu franjevačko ostaje za vidjeti, pišu Grude.com.

 

Hercegovački portal