Naslovnica Društvo MUP RH provodi izvide o Leutarovu ubojstvu, no prave ubojice krije BiH

MUP RH provodi izvide o Leutarovu ubojstvu, no prave ubojice krije BiH

Nedavno je bivši ministar unutarnjih poslova Mehmed Žilić namjenski dao intervju kako bi se, nakon odluke Ustavnoga suda BiH, ponovno pokušala spletka oko atentata izvršenoga na njegova kolegu zamjenika, Hrvata Jozu Leutara – usmjeriti odgovornost prema Hrvatima i hrvatskom političkom vodstvu, te nastavilo obmanjivati javnost o pravim počiniteljima i nalogodavcima ubojstva.

 

Žilić je opetovao tvrdnje da treba ispitati tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Antu Jelavića i druge dužnosnike iz hrvatskoga vodstva u BiH te ostvariti suradnju s Republikom Hrvatskom. To je ostvareno, a detalje toga dijela međunarodne suradnje nije bilo moguće doznati. Kako su za Večernjak potvrdili iz MUP-a RH, postoji najizravnija suradnja s institucijama BiH, piše Večernji list.

DORH “zakopčan”

– Nastavno na vaš upit, koji se odnosi na istraživanje ubojstva zamjenika ministra unutarnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Joze Leutara, obavještavamo vas kako policija ostvaruje suradnju s nadležnim tijelima u Bosni i Hercegovini – navodi se u odgovoru.

Očekivano, nisu otkrili detalje, no potvrdili su kako policija i dalje provodi izvide.

– Želimo vas obavijestiti kako je riječ o predmetu u kojem se i dalje provode izvidi koji su, sukladno članku 206. f st. 1. i 2. Zakona o kaznenom postupku, tajni, zbog čega vam nismo u mogućnosti pružiti dodatne podatke – naveli su iz Ureda za informiranje MUP-a Republike Hrvatske.

Istodobno su iz Državnog odvjetništva ostali “zakopčani” za bilo kakvu obavijest, upućujući nas na “nadležna tijela BiH”. Ustavni sud BiH utvrdio je početkom listopada “kršenja Ustava te zemlje i Europske konvencije o ljudskim pravima i slobodama u slučaju atentata na doministra unutarnjih poslova FBiH Jozu Leutara te je naložio Tužiteljstvu BiH da rasvijetli to ubojstvo počinjeno prije 22 godine u središtu Sarajeva”.

Objava toga novoga momenta u ovome je slučaju izazvala komešanje unutar dijela sigurnosnih struktura tajne bošnjačke policije AID-a i parasustava koji je prikrivao detalje ubojstva i preusmjeravao istragu.

Nedugo nakon odluke Ustavnoga suda BiH nekadašnji ministar unutarnjih poslova ponovio je “naučene lekcije” o odgovornosti Hrvata, Leutarovoj navodnoj udaljenosti od hrvatskog vodstva u BiH te spomenuo da je policija završila svoj posao i izrazio žaljenje što pravosudni proces nije okončan (osuđujućom presudom).

A upravo je Županijski sud u Sarajevu potvrdio kako su policija i MUP radili pogrešan posao te da su, kao i u svakoj namještenoj istini i istrazi, načinili više pogrešaka.

Žilić je opetovao priče oko trgovine drogom rutom preko Hercegovine, trgovine naoružanjem, odmičući priču tamo gdje su njezini korijeni.

Postala je to legenda da su se on i Leutar u više navrata otvoreno svađali te da mu je jednom prigodom poručio kako “neće napraviti džamahiriju” od BiH. Čak i u jednom od transkripata o sastanku kod predsjednika Franje Tuđmana Jelavić mu govori kako se radi o kontinuitetu.

Tuđman i Jelavić

“To je zaista, zaista prešlo jednu mjeru, ti mudžahedini, zajedno s AID-om i Aktivnom muslimanskom omladinom, stoje iza svih terorističkih zločina na području središnje Bosne, i ovaj najnoviji slučaj oko Leutara.

Ja ću vam iskreno reći, nakon Leutara, ništa više nije isto kod nas”, rekao je Jelavić 1999. Tuđmanu. I nije bilo isto. Istražitelji AID-a i MUP-a, o čijim su potezima posve pouzdano sve znali Mehmed Žilić, njegov istražitelj Faik Lušija, koji je bio ključni operativac za preusmjeravanje istrage i prikrivanje dokaza, odlučili su do kraja spojiti plan potpunog političkog slamanja Hrvata, pa su za taj atentat optužili šestoricu Hrvata koje bi se moglo dovesti u vezu s Jelavićem.

Očito je sastavni dio te priče bila i kasnija Alijansa za promjene, izmjena izbornih propisa. Za početak bi bilo važno provesti “izvide” i o svemu izvješćivati obitelj Leutar koja je upozorila kako godinama nisu uopće znali što se događa.

Ivica, sin Joze Leutara, pozvao je vlasti BiH da krenu od poznatih detalja, poput onoga tko je uplatio novac zaštićenom svjedoku Merimu Galijatoviću kako bi lažno svjedočio te tko je sklanjao dokaze i namještao istrage.

Obitelj Leutar želi znati odgovore kakva je bila uloga tadašnjih vodećih policijskih djelatnika te da se ponovno ispitaju svjedoci koji su iznosili posve drukčiju istinu o atentatu na Jozu Leutara.

To do sada nije učinjeno, a iza svega ostaje gorak dojam koji je iznio sin Ivica – ubojstvo ima potpis države!

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL