Naslovnica Društvo Amerikanci NS i SDP ispravno označili probošnjačkim strankama, a Komšića saveznikom SDA

Amerikanci NS i SDP ispravno označili probošnjačkim strankama, a Komšića saveznikom SDA

Dokument otkriva da Amerika Zagreb smatra ključnim faktorom u regiji.

 

Procurio je dokument koji je američki predstavnik za izmjene Izbornog zakona Matthew Palmer prilikom prošlog boravka u Sarajevu prezentirao predstavnicima nekoliko veleposlanstava u BiH u kojem je definiran plan na koji način treba pristupiti provedbi izbornih reformi.

U dokumentu se, između ostalog, ističe da je potrebno osigurati prihvaćanje “probošnjačkih stranaka” da je izborni proces dio uskog cilja osiguravanja prava ostalih da se kandidiraju na funkcije i povećanje izbornog integriteta, a ne skok u građansku državu, što je nerealno.

“Ubrizgavanje većeg osjećaja hitnosti i odgovornosti od strane probošnjačkih stranaka s obzirom na Dodikovu kapitalizaciju nefunkcionalnosti Federacije i loših bošnjačko-hrvatskih odnosa”, piše u dokumentu.

image

Dodaje se da je potrebno komunicirati sa Zagrebom radi suzbijanja dezinformacija i naglašavanja hitnosti reformi.

“Postizanje dogovora SDP-a, NiP-a, SBB-a i NS-a da pregovaraju na osnovi izravnih uvjetnih parametara modela, i demonstriranje da nijedna stranka iz FBiH, osim DF-a, ne dijeli inzistiranje SDA da se takva rasprava veže za funkcionalnost FBiH”, stoji u dokumentu”, navodi se u dokumentu.

Naglašava se da je potrebno osigurati jedinstvo međunarodne zajednice prema političkim liderima.

“Osigurati da međunarodna zajednica predstavlja jedinstvenu frontu, tako da politički lideri neće moći iskoristiti uočene podjele da opstruiraju reformu. Koordinirajuća poruka da se naglasi da proces nije usmjeren na eliminaciju konstitutivnih naroda”, navodi se.

image

Osim toga, ističe se da je potrebno izvršiti dodatni pritisak na Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića u “pronalaženju zajedničkog jezika”.

Također, navodi se da je javnosti potrebno naglasiti potrebu za izbornom reformom kao komponentom borbe protiv korupcije.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL