Naslovnica Društvo Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt neće držati govor pred Vijećem sigurnosti...

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt neće držati govor pred Vijećem sigurnosti UN-a

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt neće držati govor pred Vijećem sigurnosti UN-a niti će OHR biti spomenut u rezoluciji kojom se produžava mandat EUFOR-a u BiH, odlučeno je u nakon višednevnih pregovora koje su članice Vijeća vodile u New Yorku.

 

Ovime je Rusija ostvarila ”pobjedu” izbacivanjem OHR-a iz teksta, a zauzvrat će glasovati za rezoluciju kojim će biti produžen mandat EUFOR-a.

Rezolucija će biti razmatrana u srijedu, a prema njihovim izvorima, bit će i usvojena na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Vijeće sigurnosti, utvrdivši da situacija na području bivše Jugoslavije i dalje predstavlja prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti, djelujući u skladu s Poglavljem VII Povelje Ujedinjenih naroda: ovlašćuje države članice koje djeluju kroz ili u suradnji s Europskom unijom da u daljnjem razdoblju od 12 mjeseci, počevši od datuma usvajanja ove rezolucije, uspostave multinacionalne stabilizacijske snage (EUFOR ALTHEA) kao pravnog sljedbenika SFOR-am pod ujedinjenim zapovijedanjem i upravljanjem, koje će ispunjavati svoje misije u vezi s provedbom Aneksa 1-A i Aneksa 2 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i njegovih aneksa (zajednički Mirovni sporazum, S/1995/999, Aneks ), u suradnji s nazočnošću Glavnog stožera NATO-a, u skladu s dogovorima između NATO-a i EU-a kako je priopćeno Vijeću sigurnosti u njihovim pismima od 19. studenog 2004., u kojima se priznaje da će EUFOR ALTHEA imati glavnu ulogu stabilizacije mira u vojnim aspektima Mirovni sporazum, odlučuje obnoviti ovlasti iz stavka 11. svoje rezolucije 2183 (2014) za daljnje razdoblje od 12 mjeseci počevši od datuma donošenja ove rezolucije, navedeno je uposljednjem, usuglašenom tekstu rezolucije.

Ruska Federacije je, od početka, inzistirala da se OHR izbaci iz teksta. U drugoj verziji rezolucije koja je bila razmatranju u ponedjeljak, OHR je bio naveden, ali bez bonskih ovlasti. No, u utorak popodne članice Vijeća sigurnosti su usuglasile tekst rezolucije i, kako se može vidjeti, OHR i Visoki predstavnik se nigdje ne spominju, navodi Istraga.ba.

Podsjećamo, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt dostavio je UN-u svoj izvještaj koji je trebao prezentirati pred Vijećem sigurnosti. Rusija se usprotivila tome i, na kraju je odlučeno da se Schmidt ne obraća.

Milorad Dodik: Ako smo separatisti, on je okupator

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas kako je, ako su oni u entitetu Republika Srpska “separatisti”, onda visoki predstavnik Christian Schmidt “okupator”.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt upozorio je u svom redovnom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a da je zemlja u direktnoj opasnosti od raspada i da postoji “veoma stvarna” mogućnost povratka sukoba, te je pozvao na ponovnu procjenu međunarodne vojne prisutnosti u zemlji.

Schmidt će ove sedmice predstaviti redovni izvještaj pred Vijećem sigurnosti UN-a, a britanski Guardian koji je imao uvid u dokument piše kako će Nijemac predložiti pojačanje međunarodnih mirovnih snaga u BiH ukoliko “srpski separatisti” izvrše prijetnju povlačenjem iz Oružanih snaga i stvore vlastitu vojsku.

Dodik je u rekaciju na Schmidtov izvještaj kazao da “ako smo mi separatisti, on je okupator”.

“On je čovjek bez nadležnosti. Sve će se završiti tako što se njegova ‘pisanija’ neće usvojti, neće biti nikakav dokument. Imate prvi put na Vijeću sigurnosti da se neće usvojiti izvještaj visokog predstavnika, niti će se taj visoki predstavnik obratiti Vijeću sigurnosti. To je poraz čovjeka koji sam sebe predstavio visokim predstavnikom”, kazao je Milorad Dodik.

Dodao je kako nema ništa osobno protiv Christiana Schmidta.

“Čak imam nekada i simpatije prema njemu, ali mi ga je i žao. On sebe vjerovatno ‘bilda’ na način da se obraunava sa Srbima. Taj izvještaj su pisali u Sarajevu, a on je samo potpisao. Tu njega nema niti ima objektivne mogućnosti da ima spoznaju te vrste, koje su naveden u izvještaju. Nema pasusua da nije oklevetan Dodik ili RS. Sve je u funkciji opravdanja bošnjačkih intersa. To vrvi od laži i zato to neće razmatrati Vijeće sigurnosti, koliko znam, kazao je Dodik.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine je rekao da će se sačekati dan ili dva da se vidi šta dalje. Naveo je kako nema ništa protiv ostanka EUFOR-a u državi, ali…

“Visoki predstavnik nema više šta ovdje da traži. Mislim da visokog predstavnika više neće biti (u BiH). On svoja bonska ovlaštenja može okačiti mačku od rep. Šta će u Republici Srpskoj s tim, upitao je na kraju svoga obraćanja Milorad Dodik.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL