Naslovnica Crkva Grude: Prijenos svete mise na blagdan svete Kate pratite izravno na Hercegovačkom...

Grude: Prijenos svete mise na blagdan svete Kate pratite izravno na Hercegovačkom portalu

Ovog četvrtka, 25. studenoga, je blagdan Svete Kate, zaštitnice župe Grude. Svetu misu s početkom u 11.00 sati možete izravno pratiti Hercegovačkom portalu.

 

 

Župa Grude utemeljena je prije 125 godina. U stoljećima prije osnutka bila je dio susjednih, franjevačkih župa. Onda, 1857. godine mještani poklanjaju franjevcima zemljište kako bi se utemeljila župa i izgradila crkva.

Crkvu počinje graditi fra Gabro Grubišić koji je na župu došao u jeku pandemije, u vremenu španjolske gripe 1918. godine. Crkvu završavaju 2020. godine fra Stanko Pavlović, fra Ante Šaravanja i fra Bernard Marić.

Puno je simbolike koja potvrđuje koliko je teško bilo djelovati u župi Grude i graditi Kamenu ljepoticu, međutim snaga vjere i složne ruke franjevaca i puka započele su i izgradile crkvu, unatoč svemu, unatoč svim burama i olujama, i nevidljivim i vidljivim neprijateljima, koji i danas, kao prije 1987 godina žele raspeti živoga Krista, pozivajući se čak i na vjeru, a ono što čine s vjerom veze nikakve nema.

Stoga, u duši veličanstvenije proslavimo blagdan Svete Kate, a prijenos svete mise gledajte na linku Hercegovački portal.

Neka Sveta Kata, svetica i mučenica, bude svima vama radost. Ime Katarina, staro je preko dvije tisuće godina, značenje imena je uvijek čista. Pa neka Sveta Katarina uvijek čista svojim zagovorom čisti i nas pred licem Božjim čistim, da bismo lice Božje gledali, rekao je fra Bonifacije Barbarić.

Crkva sv. Katarine u Grudama lijep je primjer da vizija graditelja i vjera ljudi ne moraju biti u skladu s životnim i gospodarskim uvjetima. Zgrade ponekad nastaju iz ljubavi ili želje da se bude iznad vremena i trenutnih okolnosti. U vrijeme siromaštva fra Gabro Grubišić je sagradio zgradu kojoj se i danas divimo, a koja je uvrštena na popis nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

 

HERCEGOVAČKI PORTAL