Naslovnica Kultura COK “Akademija” Čapljina: Organizira plesne radionice argentinskog tanga

COK “Akademija” Čapljina: Organizira plesne radionice argentinskog tanga

U petak 26.11.2021. godine, s početkom od 20.45 sati, u prostorijama COK “Akademija” Čapljina, Galerija “TAU”, održat će se za sve zainteresirane osobe plesne radionice argentinskog tanga.  

 

Pozivamo sve koji su zainteresirani da dođu i nauče nešto iz bogatog asortimana instruktora, Valentin DeVasco, rođen i odrastao u južnoj Americi, država Peru.

Povijest osobnog tango narativa za Valentinu počinje već od 19 godina života. Braća i sestre su se prijavile na tjedne radionice klasičnog dvoranskog tanga u Quitu, Ekvadoru i usprkos činjenici da je plesni instruktor učio u Buenos Airesu, napredak je bio jako spor.

“Nismo bili spremni da plešemo na milongi odmah, tek nakon 10-ak mjeseci. Osjećaj povezanosti između nas je rastao i počeli smo sami održavati naše mjesečne treninge. To je bilo ono zbog čega zaglavimo u tangu, osjećaj pripadnosti zajednici.”

Nakon toga, Valentino je učio kod Luisa, tango instruktora, u svome rodnome gradu, Lima, država Peru.   “Naučio sam sasvim drugačiji vid tanga, i to tanga koji se pleše na ulicama i provincijama Argentine. Tijelo mi se opustilo kada sam uvidio da tango ne zahtijeva ukočenost i formalnosti. Sve je bilo u vezi konekcije i ples mi je poprimio osjećaj “barrio” susjedstva.”

U konačnici, zbog Valentinovog interesa za argentinski tangom, put ga je odveo u Buenos Aires, gdje je pohađao sate kod Dane Frigoli, stilski smjer tango Nuevo, koji je dio DNI grupe darovitih plesača- svi su učitelji na svoj osebujan način.   Valentino dodaje kako su milonge bile prepune i znojne, ali su pokazivale izuzetnu kreativnost plesača na plesnom podiju.

Kroz svoju naobrazbu izdvaja osobitu povezanost s elektro tangom, naglaskom na otkucaju, koji su mu dopuštali otplesati fascinantne plesne izričaje na plesnom podiju.   Usporedo s putovanjem, Valentino je imao priliku proputovati brojne gradove i nazočiti u fantastičnim milongama u Seattle, Berlinu, New Delhi, Los Angelesu, Cluj – Napoca.   “Bilo mi je izuzetno zadovoljstvo da surađujem s lokalnim školama i organiziram radionice u Mongoliji i Rusiji, gdje sam odličnim učenicima spoznao da ne treba 10-ak mjeseci da se propleše argentinski tango. ”

Za kraj, Valentino dodaje:   “Namjera mi je da koristim svoju jedinstvenu metodu učenja kako bi proširio moju strast za kulturnom izloženošću u Bosni i Hercegovini, kroz iscjeljujuću magičnost plesa.”

 

HERCEGOVAČKI PORTAL